Yüzde 2,9 büyüme Türkiye için durmak demektir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yüzde 5’in altında büyümeye razı olmaması gerektiğini söyledi.

Yüzde 2,9 büyüme Türkiye için durmak demektir

Zeybekci, CNBC-e’de yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’nin ekonominin ve iç talebin canlanması noktasında çok önemli fonksiyonu olacağını vurguladı. İnovasyona ve Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların artırılması gerektiğine işaret eden Zeybekci, ‘Türkiye eğer 2023 hedeflerini yakalayacaksa edilgen bir ekonomi olmaktan etken bir ekonomi olmaya geçecekse 2023 yılında Ar-Ge’ye ayırmış olduğumuz milli gelirden payı yüzde 2-2,5’lar seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Vermiş olduğumuz teşviklerden bir tanesi Ar-Ge yoluyla elde edilen ürünlerin üretimi için yapılan yatırım beşinci bölge teşviklerinden yararlanacak’ ifadesini kullandı.

BAŞARI AMA YETERLİ DEĞİL

Son açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeybekci, şöyle devam etti: ‘Dünyada bize benzeyen ülkelere baktığımız zaman hakikaten çok başarılı bir büyüme gerçekleştirdik. Yüzde 2,9 başarılıdır ama yeterli değildir. Avrupa Birliği’ndeki 28 ülkenin 25’inden veya 24’ünden daha iyiyiz. Dünyada hemen hemen ilk 10 içinde yer alan bir büyümeye sahibiz. Ama yüzde 2,9 veya yüzde 3’lük bir büyüme Türkiye için durmak demektir, yani hiç kıpırdamamak demektir.”

İŞSİZLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye’de ortalama yıllık nüfus artışının 900 bin kişi olduğunu dile getiren Bakan Zeybekci, ”Biz geçtiğimiz sene 2014 yılında 1,4 milyon vatandaşımızı iş sahibi yaptık ve işsizlik rakamlarımız yüzde 10’un üzerinde, yani işsizlik rakamlarımız artışta. Türkiye yüzde 5’in altında bir büyümeye razı olmaması gereken bir ülke” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X