Yüzen LNG’ye Koç da talip

Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren ADG Enerji, doğalgaz arz güvenliğinde kritik rol oynaması beklenen yüzen LNG depolama ve tekrar gazlaştırma tesisi (FSRU) kurmak için lisans başvurusunda bulundu.

Yüzen LNG’ye Koç da talip

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, lisans verilecek iki FSRU, sisteme günlük 31 milyon metreküp doğalgaz sağlayacak. Tesislerin, İzmir ve Yalova’da kurulması planlanıyor. Söz konusu tesisler, kış döneminde artan doğalgaz ihtiyacının karşılanmasında ve Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi olmasında önemli rol oynayacak. Bu kapsamda, Koç Holding bünyesindeki ADG Enerji, İzmir’de kurulacak ve sisteme günlük 14 milyon metreküp doğalgaz tedarik edecek FSRU tesisi için EPDK’ya başvuruda bulundu. Birkaç yıl içinde devreye girmesi planlanan tesis, sisteme yıllık 5 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak ve 170 bin metreküp de sıvılaştırılmış doğalgaz depolayacak.

MARKS YALOVA’YI İSTİYOR

Maks Proje Geliştirme AŞ de Yalova’da kurulacak FSRU tesisi için lisans başvurusu yaptı. Yalova’da kurulması planlanan tesisin sıvılaştırılmış haldeki doğalgazı depolama kapasitesinin 173 bin metreküp olması öngörülüyor. Söz konusu tesis, sisteme yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz aktaracak, günlük sağlayabileceği katkı da 17 milyon metreküp olacak. Devreye alınması planlanan bu tesislerin yanı sıra Türkiye’de bu alanda tek lisans sahibi şirket olan Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret AŞ’nin de aralık ayında faaliyete geçmesi bekleniyor. İzmir Aliağa’da bulunan tesis, sisteme yıllık 5 milyar metreküp, günlük 14 milyon metreküp doğalgaz sağlayacak. Bu miktarın günlük 20 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X