Yüzlerce yıllık gelenek: Mahya Töreni

Batı Trakya Türkleri, canlanmayı ve yenilenmeyi temsil eden ve yılda ortalama bir kez düzenlenen Mahya Töreni’ni yüzlerce yıldır yaşatıyor.

Yüzlerce yıllık gelenek: Mahya Töreni

Genellikle ilkbahar ya da sonbaharın ilk günlerinde düzenlenen tören için kurbanlar kesiliyor, ikramlar yapılıyor ve dualar ediliyor.

 

Bu töreni yapan her köyün adetleri ufak değişiklikler gösterse de tören kapsamında gerçekleştirilen uygulamalarla aslında o yılın bereketli geçmesi ve birlik beraberliğin pekiştirilmesi amaçlanıyor.

 

Yunanistan İskeçe’ye bağlı Göynüklü köyü, o güne özel bir pazar da kurulan Mahya Töreni’ni ekimde yapmayı tercih eden köylerden.

 

İskeçe’ye bağlı Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün köylülerin bir araya gelerek tören için para toplandığını söyledi.

 

Kabza, yaklaşık 5 kişiden oluşan bir “Mahya Heyeti” oluşturulduğuna işaret ederek, “Sorumluluğu onlar üstlenir ve organizasyonu yaparlar. Genelde cumartesi günleri tekbirler eşliğinde, İslami usullere uygun olarak kurban kesilir. Sonrasında bütün imece usulüyle o etler doğranır, ertesi gün de etli pilav pişirilir. Öğle namazından yaklaşık 2 saat önce köy camisinde toplanılır.” diye konuştu.

 

“Hediyeleşme muhabbeti çoğaltıyor”

 

Törende ilahi ve mevlid-i şerif de okunduğunu belirten Kabza, şöyle devam etti:

 

“Öğle namazına yakın bir zamanda geniş bir dua edilir. Özel misafirler varsa konuşmalar yapılır. Öğle namazı birlikte kılınır ve ardından etli pilavla ayran ikram edilir. Sonrasında yapılan yemek duasıyla da tören sona ermiş olur. Son dönemde azalan akraba ve komşu ziyaretleri bu vesileyle artmış oluyor. İnsanlar hediyeleşerek de aralarındaki muhabbeti çoğaltıyor.”

 

Kabza, tören gününün artık sabırsızlıkla beklendiğine işaret ederek, “Dedelerimizin anlattığına göre, önceleri kuraklıktan, sert kış aylarından veya zelzele-sel gibi doğal afetlerden sonra musibetlerin engellenmesi amacıyla bir araya gelinirmiş. Sonradan gelenekselleşmiş. Bu tören genellikle her yıl yapılır ama bazı köyler 2-3 yılda bir yapıyor. Göynüklü köyünde artık geleneksel olarak her yıl yapılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Köyün imam-hatibi ve Kur’an kursu hocası Sabri Eminkahya da “mahya”nın Türkiye’deki anlamıyla kullanılmadığının altını çizdi.

 

Beş büyükbaş, 50 küçükbaş kurban

 

Eminkahya, Arapça “hayat” kelimesinden türeyen “mahya”nın canlanma ve yenilenme anlamına geldiğini vurgulayarak, “Burada Yusufçuklar Türbesi var. Onu da ayrıca vesile ederek bu töreni yapıyoruz. Önceleri bu tören sadece köy içinde gerçekleştirilirdi ama artık son zamanlarda çevre köyler de davet edilerek daha kalabalık bir kitleye ikram yapılıyor. Civar köylerin imamları da törenin yapıldığı köyde bir araya geliyor.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl yaklaşık 5 büyükbaş ve 50 küçük baş hayvanın kurban edildiğini kaydeden Eminkahya, şunları aktardı:

 

“Burada Türklerin çok rahat olduğu söylenemez aslında. O yüzden bu törenler bizleri bir araya getirmesi açısından çok daha büyük bir önem arz ediyor. Bunları fırsat bilerek bayram havasında bir kültür yaşatılıyor. Son zamanlarda biraz şekil değiştirse de özünü koruyan yüzlerce yıllık bir gelenekten bahsediyoruz. Asıl gaye, insanların birbiriyle kaynaşması. Allah bu geleneğimizi sürdürmemiz için bize vesileler nasip etsin.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X