Zafer Çipras’ın

Son sekiz ayda bir seçim ve bir referandumun ardından Yunanistan’da halk dün yeniden sandığa gitti. Siriza partisi seçimden yine zaferle çıktı. Ancak ufukta yine koalisyon var.

Zafer Çipras’ın

Uzun süredir ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’ın geleceği açısından  kritik öneme sahip seçimlerin galibi yine Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak (Siriza) partisi oldu. 

Milyonlarca Yunan seçmen, parlamentoyu oluşturacak 300 milletvekilini belirlemek için dün sabahtan itibaren sandık başına gitti. 19 partinin katıldığı genel seçimde oy verme işlemi ise saat 19.00’da sona erdi.  Birkaç saat sonra açıklanan seçim sonuçları ise Siriza’nın galibiyetini duyuruyordu. Buna göre Siriza, seçimin favorisi olarak gösterilen Yeni Demokrasi Partisi’ne tam 6 puan fark atarak oyların yüzde 35’ini aldı.

Yeni Demokrasi Partisi ise yüzde 28 oy oranıyla ikinci parti oldu.

Üçüncü sırayı ise   yaklaşık yüzde 8 oy ile aşırı sağcı Altın Şafak Partisi aldı.

KOALİSYON DÖNEMİ

Syriza’nın seçimin galibi oolmasına rağmen 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu’nda tek başına hükümet oluşturabilecek milletvekili sayısına ulaşamadığı bildirildi. Ülkede bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 sandalyeden 151’ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin, oyların en az yüzde 40’ını alması gerektiği anlamına geliyor. Bundan dolayı Siriza’nın koalisyon yapmak durumunda kalabileceği belirtildi. Kimi yorumcular Syriza’nın PASOK ve Potami ile veya PASOK ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile koalsiyon yapacağını söyledi.

YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Yeni Demokrasi lideri Vangelis Meimarakis Siriza’yı seçim başarısı için tebrik etti.

Partisinin genel merkezine gelen Meimarakis, ‘Seçim sonucu Syriza’nın ve sayın Çipras’ın birinciliğine işaret ediyor. Görülen o ki son aylarda halkımız fikirlerini değiştirmediler. Çipras’ı kutluyorum’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X