Zam şampiyonu şimdi maliyetine satılıyor

Fiyatı geçen yıl 5 liraya kadar yükselen patates, bugünlerde Nevşehir’deki doğal depolarda 35- 40 kuruş civarında alıcı bulabiliyor. Kayseri ve Sivas’taki patatesler ise yeni ekim olduğundan 60-70 kuruş arasında satılabiliyor.

Zam şampiyonu şimdi maliyetine satılıyor

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, kentteki doğal soğuk hava depolarında saklanan patatesin şu anki fiyatının maliyeti civarında olan 35-40 kuruşa satıldığını belirtti. Nevşehir’deki patateslerin fiyatının bu şekilde olduğunu kaydeden Altınışık, Kayseri ve Sivas’taki patateslerin ise biraz daha parlak ve yeni ekim olduğu için 60-70 kuruş arasında alıcı bulabildiğini ifade etti. Ziraat Odası olarak patates için yaptıkları hesaplamada ortalama 38-40 kuruş gibi bir maliyet çıkardıklarını belirtti.

Nevşehir ve Niğdeli çiftçilerin toplamda 1 milyon 200 bin ton patates ürettiğini belirten Altınışık, bunun neredeyse yüzde 50-60’ının satıldığını ifade etti.

PATATES HER YERDE EKİLMEMELİ

Patatesin sıkıntılı bir şekilde satılmasındaki etkenlerden birinin de 81 ilin 68’inde ekiminin yapılması olduğunu kaydeden Altınışık, “Patatesin bölgesi yok. Bitlis’te bile ekiliyor. Türkiye’de 81 ilin 68’inde patates ekilebiliyor. Çok ekim olduğu için, dışarıya da ihracat yapılmayınca ürün bolluğu yaşanıyor. Patateste ihracat olsa fiyatı 80 kuruş civarına çıkabilir diye düşünüyoruz. Ama iç piyasada bu kadar patatesin tüketilmesi biraz zor” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİ BİLİNÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Patates üreticilerinin bilinçli olarak ekim yapması için çalıştıklarını anlatan Altınışık “Bilinçli ekimin özendirilmesi lazım, yasaklı ve hastalık yapan alanlara patates ektirilmemesi gerekiyor. Bu konuda Bakanlığımız, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası olmak üzere bir ay önce ‘patates nasıl ekilir, hastalıktan nasıl kurtarılır, tohumu seçme’ gibi konularında çiftçilerimize konferans verdirdik. Ama bunun yanı sıra tabi ki kaçak ekim, hastalıklı alana ekim olmuyor dersek yalan söylemiş oluruz. Maalesef ekiliyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X