Zamana meydan okuyor

Yeşil Türbe, Bursa denince ilk akla gelen mimari ve tarihi yapıların başında geliyor. Türbe, şehrin adını dünyaya taşıyan bir başyapıt olarak zamana meydan okuyor.

Zamana meydan okuyor

DİLEK ATLI

Yeşil Külliyesi’nin en önemli parçası olan Yeşil Türbe, Osmalı mimarisinin gözde eserlerinden biri olarak biliniyor. 

Kullanılan malzemesi ve ince işçiliğiyle dikkat çekiyor. Sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin simge eserlerinden biri olan Yeşil Türbe, Yeşil Cami ve Yeşil İmareti ile birlikte yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor. Yeşil Cami’nin güneydoğusunda yer alan yapıyı, diğer türbelerden ayıran en önemli özellik, zemin altında asıl mezarların yer aldığı bir “kripta”nın (yeraltı mezar odası) yer alıyor olmasıdır. 

5. Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmet’in ölümünden 40 gün önce yapılan Yeşil Türbe, 1421 yılında tamamlandı.

Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan türbenin inşasına 1414 yılında başlanmış olup, giriş kapısı üzerinde çini üzerine Arap harflerinin kullanılması yöntemiyle (nesih) şu ibare yazılıdır: 

“Burası merhum, sait (uğurlu) sultanoğlu Sultan Mehmet bin Beyazit’in türbesidir. 824 yılı Cemaziye-l evvelinde (Mayıs 1421) vefat etmiştir.” 

RENK VE HEYBET

Eşsiz rengiyle büyüleyen Yeşil Türbe, mavinin ve yeşilin tüm tonlarını içine alan mimarisini bugünlere taşırken toplam 7 defa onarım görmüş. Türbenin içinde Çelebi Mehmet’in sandukasının yanı sıra, oğulları Mustafa, Mahmut ve Yusuf’un sandukaları ile Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve Daye Hatun’un da sandukaları bulunuyor. 

İçinde bulunduğu semte adını veren Yeşil Türbe, sekizgen planında vitray cam detaylarını da barındırıyor. Türbe, etrafındaki botanik düzenlemeyle birlikte huzurun bir yansıması olarak Bursa’nın yüksekteki tüm noktalarından görülebilen bir heybete sahip.

TURİSTLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Bursa’nın turizm hayatının önemli bir parçası olan ve her mevsim kente gelenlerin mutlaka görmek istedikleri yerler arasındaki Yeşil Türbe, böylelikle etrafındaki antikacılar ve hediyelik eşya satıcılarının da yüzünü güldürüyor. 

Dünyanın dört bir tarafından gelen farklı ülke vatandaşlarının Osmanlı tarihi ve mimarisinin etkileyici gücünden örnekleri sergileyen Bursa’nın en önemli zenginliğinden biri olan Yeşil Türbe, bugün Yıldırım Belediyesi tarafından da özenle bakımı yapılan ve gelecek nesillere taşınması istenen bir dünya mirası.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X