Zamlı sigara fiyatları belli oldu!

Yeni yılda sigaraya paket başına 50 kuruşla 1 lira arasında zam geldi.

Zamlı sigara fiyatları belli oldu!

Yeni yılda sigaraya paket başına 50 kuruşla 1 lira arasında zam geldi. Philip MorrisSA ve Japan Tobacco International (JTI) fiyat listesini belirleyen ilk şirketler oldu. British American Tobacco (BAT) ürünlerine ilişkin ise henüz bir bilgi yok.

Zamlı fiyatlar 4 Ocak (bugünden) itibaren uygulanacak.

1 OCAK’TA SİGARA VE ALKOLDE VERGİ ZAMMI YAPILMIŞTI

 

Tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yaklaşık yüzde 15 artırıldı.Tütün mamullerinde uygulanan ÖTV’de de artışa gidildi. Buna göre, paket başına asgari maktu vergi 4,20 liradan 4,42 liraya yükseltildi. 

Paket başına maktu vergi de 19,68 kuruştan 24,68 kuruşa çıkarıldı. İşlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarı ton başına 900 dolardan 600 dolara indirildi. Resmi gazetede yayınlanan karara göre; biranın asgari maktu vergi tutarı 18 kuruş artışla bir lira 3 kuruş oldu.

 

Rakının 2 litre için alınan asgari maktu vergi tutarı da 23 lira artırılarak 130 lira 68 kuruşa yükseldi. Cin ve votka için vergi tutarı 134 lira 3 kuruş olurken, likörün vergisi de 150 lira 71 kuruşa yükseldi.

ELEKTRİK FİYATLARI DA ZAMLANDI

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı.

 

Edinilen bilgiye göre, elektrik perakende satış fiyatlarındaki artış 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.

 

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti.

 

Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti.

 

“ELEKTRİKTEKİ ARTIŞIN VATANDAŞA HİZMET OLARAK DÖNMESİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri şöyle konuştu:

“Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek. EPDK, elektrik fiyatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevşekliğe ve suistimale izin verilmeyecek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X