Zeytin ağaçları kar yükünü taşıyamadı

Mudanya ve çevresinde geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle zeytin ağaçlarında meydana gelen kırılmaların yol açtığı zararın boyutu ortaya çıkıyor. 50-60 bin dekar alanda zarar olduğu ifade ediliyor.

Zeytin ağaçları kar yükünü taşıyamadı

ÖMER BİLİK

Son yağışların ardından karların erimesiyle yapılan incelemelerde, zeytin ağaçlarında yaşanan dal kırılmaları sonucu oluşan zarar da ortaya çıkmaya başladı. 

Mudanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Doğru, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner ve yetkililer, kırılan zeytin ağaçlarını yerinde incelediler. Mudanya’nın 47 mahallesinde gerekli zarar tespitlerinin yapıldığını belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Doğru, zarar gören zeytin ağaçlarının yüzde ellisini belirlediklerini ve zarar tespit çalışmalarına devam edildiğini bildirdi. 

TESPİTLERİN YARISI YAPILDI

29-30 Aralık ve 6-7-8 Ocak’ta yaşanan aşırı kar yağışından dolayı zeytin ağaçlarında kar yükünden dolayı kırılmalar meydana geldiğini kaydeden Doğru, “Bu kapsamda İlçe Tarım Müdürlüğü olarak mahallelerimizde tespitlerimizin yarısını yaptık. Tespitlerimiz devam edip bu kapsamda tutanaklarımızı tutuyoruz. İlçenin 47 mahallesinde zarar tespit edilirken, kıyı kesimlerde bu zarar daha fazla ve yoğun. Biz Bakanlığa bildirimimizde 47 mahalle ve 80 bin dekar olarak bildirdik. Tahminimiz 50-60 bin dekar alanda zarar mevcut. Destek anlamında ilerde Bakanlığımız borç erteleme ve herhangi bir destek çıkarırsa, bu kapsamdaki çiftçilerimiz yararlanabilirler” dedi.

Doğru, TARSİM’in önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği toplantıda bu konuda gerekli bildirimleri yapacağını ifade etti.

YÜZDE 40-50 ZARAR

Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner de bu yıl yoğun kar yağışı nedeniyle 95 bin dönüm zeytinlik arazinin yüzde 40-50 dolayında zarar gördüğünü belirtti. Döner, geçen yıl ise 4 bin 500 dönüm zeytinlik alanın, sıfırın altında 19-20 derecelere düşen hava sıcaklığından dolayı yandığını kaydetti. Geçen yıl çiftçilerin yaklaşık 15 bin ton ürün verdiğini, bu yıl bunun 12 bin tona kadar düşebileceğini ifade eden Döner ayrıca, önümüzdeki günlerde yoğun kar yağışı ya da soğuk yaşanması halinde bu rakamın daha da aşağılara düşebileceğini belirti.

TİRİLYE TİPİ ZEYTİN

Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayından etkilenen zeytin ağaçlarının yeniden yeşertilmeye çalışıldığını ifade eden Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, yaşadığımız kış mevsimi nedeniyle Tirilye tipi zeytinin tehlike altında olduğunu ifade etti. Kar yağışının sahil kesimlerinde daha yumuşak olması nedeniyle ağaçların üzerinde birikmesinden dolayı yoğun dal kırılmaları yaşandığını söyleyen Döner, şu anda bununla ilgili zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Döner, “İlçe Tarım Müdürlüğümüz de bu çalışmaları yürütüyor, bizler de bunun takipçisiyiz. Bu durumla ilgili ileride 2090 Sayılı Afet kapsamına alınır mı alınmaz mı, buna Bakanlık karar verecek. Ama bunun sadece 2090 Sayılı Afet kapsamına alınmasıyla bu işin çözüleceğini tahmin etmiyorum. Devlet tarafından artı bir destek yapılması lazım. Bunun yanında özellikle Güney Marmara’da siyah sofralık zeytinin de destekleme kapsamına alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X