Zeytin üreticisine bilimsel destek

İznik’te düzenlenen seminerde zeytin hastalıkları, zararlıları ve gübreleme konularında bilgilendirme yapıldı. Uludağ Üniversitesi’nin bölgede yaptığı çalışmalar ve çiftçilere yapabilecekleri uygulamalarla ilgili bilgi aktarıldı.

Zeytin üreticisine bilimsel destek

HAYRİ ŞEN

İznik’te özel bir firma tarafından düzenlenen zeytin hastalıkları, zararlıları ve gübreleme konulu seminerde, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Himmet Tezcan ile Doç. Dr. Alper Kumral ve bir yabancı firmanın Gübre Uzmanı Dr. Pierfranco Baraglia, zeytin üreticileri ile bir araya geldi. Bölgede son yıllarda hastalıklar, zararlılar, bakım ve gübreleme ile kötü hava koşulları nedenlerinden kaynaklanan verim düşüklükleri konusunda Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yaklaşık yaptığı çalışmalar ve sonuçları çiftçiler ile paylaşılırken, çiftçilere yapabilecekleri uygulamalar ile ilgili detaylı bilgiler verildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri’nden Doç. Dr. Himmet Tezcan, bilimsel çalışmaların yapılması kadar çiftçilerin birebir gözlemlerinin de önemine dikkat çekti. Tezcan, “Bursa olarak ülkenin en önemli sofralık zeytin ve zeytin fidanı üretim alanıyız. Başlıca geçim kaynağımızı zeytin olarak söyleyebiliriz. Dolayısı ile zeytin konusuna çok daha fazla ilgi göstermek zorundayız. Bölgemizde genel olarak zeytinde halkalı leke, dal kanseri, vertisilyum solgunluğu ve antraknoz gibi dört önemli hastalık ile karşılaşıyoruz. Önceden yılda iki yada üç sefer yaptığımız zararlı mücadelesini artık altı yada yedi sefer yapmak zorunda kalıyoruz. Sayısı kadar ile mücadele tarihleri de değişti. Bunun sebebi düşünüldüğü gibi kullanılan ilaçların etkisizliği değil, her geçen gün değişen iklim değişikliğidir” dedi.

AZOT KULLANIMI

Gübre Uzmanı Dr. Pierfranco Baraglia da zeytin başta olmak üzere meyve ve sebzelerde gübreleme ile ilgili bilgi verdi. Dr. Pierfranco Baraglia, “Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyumun ve çinko, bitkilerin gelişimi için hayati bir önem taşıyor. Özellikle azot kullanırken dikkatli davranmak gerekiyor. Azot aynı zamanda diğer besin maddelerinin gövdeye alımı için de ayrı bir öneme sahip. Faydası olduğu kadar fazla Azot kullanımı bitkinin soğuğa karşı dayanımını azaltmakta ve su ihtiyacını arttırmaktadır. Bu da çeşitli hastalıklara karşı bitkiyi zayıf hale düşürmektedir” diye konuştu.

Toplantıda çiftçiler kendi toprağında yaşadığı sıkıntıları aktararak, izlenecek mücadele şekli konusunda bilgi aldılar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X