Zeytin üreticisine düzenli bakım eğitimi

Marmarabirlik’in Orhangazili zeytin üreticilerine yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında gübreleme, düzenli budama ve çeşitli hastalıklarla mücadele konusunda önemli bilgiler aktarıldı.

Zeytin üreticisine düzenli bakım eğitimi

NEVZAT OKUMUŞ

Marmarabirlik, zeytin üreticilerini bilgilendirmeye yönelik ikinci toplantısını Orhangazi’de gerçekleştirdi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Haluk Başar, Doç. Dr. Cevriye Mert, Doç. Dr. Nabi Alper Kumral ve Doç. Dr. Himmet Tezcan, toplantıda zeytin üreticilerine önemli bilgiler verdi.

Toplantıda, zamanında ve dengeli bir mücadele yapılması gerektiği ifade edildi. Yaklaşık üç saatlik toplantıda Prof. Dr. Haluk Başar, gübreleme konusunda bilgiler verdi. Gübrelemenin ürün üzerindeki etkilerini de anlatan Başar, “Yeterli ve zamanında, usulüne uygun gübrelemeye dikkat edin. Zeytinin var yılı ile yok yılı devrelerindeki değişkenlikleri gözardı etmeyin” dedi. 

HASTALIKLA MÜCADELE

Doç. Dr. Cevriye Mert, zeytinlerin budanmasına ilişkin örnekleri sundu. Her yıl düzenli budama yapılmasını, budamanın yetişmiş ve deneyimli kişilerin yapması gerektiğini ifade etti. Doç Dr. Nabi Alper Kumral da zeytin zararlılarını anlattığı konuşmasında, zeytin güvesi, zeytin sineği, zeytin karakoşnili, pamucak, fidan tırtılı ve tomurcuk akarı türlerinin özelliklerine değindi. Doç. Dr. Himmet Tezcan da, zeytinin en önemli hastalıkları olan halkalı leke, dal kanseri, zeytin solgunluğu, zeytinde antraktoz konusunu işleyerek, mücadele dönemlerini ve ilaçlarını anlattı. 

TOPLANTILAR SÜRECEK

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da, Marmarabirlik’e bağlı diğer kooperatiflerin bulundukları yerlerde bu bilgilendirmenin yapılacağını ve üretici ortaklar açısından oldukça yararlı olduğunu ifade etti. Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere ve Orhangazi Zeytin Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Bayram ile yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu bilgilendirme sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X