‘Zeytin üreticisinin yanında olunmalı’

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği’nin (EZZİB) sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ve gümrük vergisinden muaf ithalat talebine tepki gösteren Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’ya AK Par

‘Zeytin üreticisinin yanında olunmalı’

Marmarabirlik yönetimini ziyaret eden Şahin, Türkiye’nin sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe dünyada lider olabilmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

Şahin, ”Bazı birlikler tarafından Ekonomi Bakanlığı’na DİR kapsamında ve gümrük vergisinden muaf ithalat yapılması istenmiş. Ekonomi Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduk. Cuma günü Marmarabirlik Yönetim Kurulu ile beraber İthalat Genel Müdürlüğü’nü ziyaret edeceğiz. Üreticinin yanında olmamız gerek. Bizler siyaset kurumu olarak Marmarabirlik’i her zaman destekleyeceğiz. Bundan sonraki çalışmalarınızda da yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Bakanlık nezdindeki çalışmaların da takipçisi olacağız. Konunun zeytin üreticilerimizin lehine sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ

Şahin, 2011’de planlama çalışmalarına başlanan ve Marmarabirlik Entegre Tesisleri’ni de içine alan bin 390 dönümlük Başköy Islah OSB’ye ilişkin çalışmalarında da son aşamaya gelindiğini ifade etti. Şuyulandırma sürecinin devam ettiğini dile getiren Şahin, sürecin tamamlanması için gereken desteği verdiklerini ve bundan sonra da konuyu yakından takip edeceklerini vurguladı.

DEVLET DESTEKLESİN TALEBİ

Hidamet Asa ise, ülke genelinde hem yurtiçine hem de ihracata yetecek kadar sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi yapıldığını belirterek, sektörün geleceği için üreticiye destek verilmesinin yeterli olacağını söyledi. Asa, ”Sektörde ithalata izin verilmesi, fiyatların baskılanması ve üreticinin kazanamaması anlamına gelir ki bu da zamanla zeytin ve zeytinyağı üretiminin azalmasına varacak olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Bizim talebimiz, ihracatçının ihracat yaptığı ülkedeki gümrük farkının devlet tarafından desteklenmesi bununla beraber sofralık zeytine teşvik primi verilerek ülke ekonomisine ve sektöre katkı sağlanmasıdır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X