Zeytin ve yağda sansasyona dikkat

Zeytinyağı ithalatı için altyapı oluşturulmaya çalışıldığını iddia eden Hidamet Asa, sofralık zeytinde de aynı oyunun oynanmak istendiğini ifade etti.

Zeytin ve yağda sansasyona dikkat

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Başkanı Hidamet Asa, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında iddia edildiği gibi fahiş artışların olmayacağını söyledi.

Asa, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde bu yıl 438 bin ton, Marmarabirlik kooperatif bölgelerinde ise 55 bin ton civarında sofralık zeytin üretildiğini söyledi. 

Son günlerde özellikle zeytinyağında, ‘fiyatların çok yükseleceği hatta kilogramının 20 liranın üzerine çıkacağı’ şeklindeki haberleri şaşkınlıkla izlediklerini anlatan Asa, Ulusal Zeytin ve Zeуtinуağı Konseyi’nin (UZZK), Türkiye’deki zeytinyağı üretiminin 2014 yılında 180 bin ton olacağı tahmininde bulunduğunu hatırlattı.

DÖKME FİYAT 9,70 LİRA

Türkiye’de her ne kadar zeytinyağı fiyatlarının yüksek olduğu konusunda yorumlar yapılsa da dökme zeytinyağının kilogram satış fiyatının 9,70 civarında olduğunu dile getiren Asa, şöyle devam etti: 

”Ambalajlı satışları değerlendirdiğimizde, şu an itibarıyla Marmarabirlik zeytinyağını 12 liraya bayilerimize satmaktayız. Rakamlar arasında çok farklılık olduğunu görüyoruz. Bunun tek sebebi şudur; aslında zeytinyağı fiyatlarının yüksek olacağı veyahut yüksek olması gerektiği yönündeki açıklamaların sansasyon yaratmak amacıyla yapılıyor. Bunun da tek amacı, zeytinyağı ithalatıyla alakalı altyapının oluşturulması.”

BAYİYE 12 TL’DEN SATIYORUZ

Sansasyon ortadan kalktığında zeytinyağı fiyatlarının normal seviyelerine ineceğini savunan Asa, ”Çok fahiş fiyatlar olacağını düşünmüyorum. Ambalajlı bir litrelik zeytinyağının raftaki fiyatının 15 lirayı kesinlikle geçmemesi gerekiyor. Birlik olarak bayilerine ambalajlı sızma zeytinyağının kilogramını 12 liradan satıyoruz” dedi.

SOFRALIK ZEYTİNDE EN FAZLA 

ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ OLUR

Sofralık zeytin fiyatlarının yükseleceği iddialarına da değinen Asa, Marmarabirlik’in rekoltedeki düşüşe rağmen ürün tedariki noktasında sıkıntı yaşamayacağını, zeytin alım ve stok miktarı dikkate alındığında 1,5 yıllık satış miktarı kadar ürüne sahip olduklarını bildirdi. 

Hidamet Asa, sofralık zeytinde de sansasyon yapıldığını savunarak, ”Zeytin fiyatlarının yükseleceğini düşünmüyorum. En fazla enflasyon oranında belki artış yaşanabilir” diye konuştu.

BAZI ÇEŞİTLERDE FİYAT DÜŞEBİLİR

Pahalı ürün almak istemeyen tüketicilerin Marmarabirlik’i tercih edebileceklerini anlatan Asa, şunları kaydetti: ”Hatta bazı çeşitlerimizde ürün fiyatlarını geri alabiliriz. Şu andaki stok durumumuz ve aynı zamanda 2014-2015 ürün alım kampanya dönemimizde aldığımız miktarları değerlendirdiğimizde, Marmarabirlik’in satışlarıyla alakalı herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını ve enflasyon değerinin üzerinde bir zam oranı düşünmediğimizi açıkça ifade edebilirim. Kesinlikle fiyat artışı olmayacak ve bu konuyla ilgili tüketicilerimizin herhangi bir kaygıya kapılmasına gerek yok.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X