Zeytinci destek istiyor

İznik’te gerçekleştirilen zeytin panelinde, üreticinin içinde bulunduğu sıkıntılar dile getirilirken, zeytinyağına verilen desteğin artırılması isteniyor.

Zeytinci destek istiyor

HAYRİ ŞEN

İznik Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen , ‘Siyah İnci Zeytinin Dünü Bugünü’ konulu bir panel gerçekleştirildi. 

Yoğun katılımla gerçekleştirilen panelde konuşan İznik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dede, İznik’te 6 bin 850 hektar alanda 1 milyon 250 bin adet zeytin ağacına sahip olduklarını kaydetti. 

2009-2013 yılları arasında 107 bin 500 ton sofralık zeytin üretiminin gerçekleştiğini dile getiren Dede, aynı yıllar arasındaki yağ üretiminin ise 36 bin 500 ton olduğuna dikkat çekti. Dede, toplamda 144 bin 50 ton zeytin üreten çiftçinin artan girdiler ve piyasa şartlarına göğüs gerdiğini söyledi. 

LİDER OLABİLİR

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK), AB Uyum Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan da panelde yaptığı konuşmada, zeytinlik alanların her geçen gün kazançlı olmaktan çıktığını ifade etti. Oyan, “Şu an zeytinyağına verilen destek 70 kuruş. AB’de ise bu rakam 2 TL. Bu rakamın ivedilikle 100 kuruşa çıkarılması gerekir. Zeytinde dünya ikincisi haline gelmiş Türkiye’yi dünya lideri yapmak, zeytinyağı üretiminde 700 bin ton üretim ile dünya dördüncüsü olan ülkemizi daha üst sıralara çıkarmak hiç zor değil. Yeter ki, gerekli kanunları çıkaralım, çiftçimizin yolunu açalım’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X