Zeytinci kadar fidancısı da üzgün

Yurdumuzun zeytin fidanı üretimi konusunda adını başa yazdıran Orhangazi’de, zeytin üreticileri gibi zeytin fidanı üreticileri de geçen aralık ile mart ayında meydana gelen don olaylarıyla üzüldü.

Zeytinci kadar fidancısı da üzgün

NEVZAT OKUMUŞ

 

 Zeytin fidanı rekoltesinde sıfırın altına inen soğuk ve ayaz geceler nedeniyle yüzde 40 dolayında bir düşüş yaşandığını dile getiren fidan üreticisi ve ayrı zamanda Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nde 2. Grup Başkanı olan Tahsin Kayhan, ‘İklimsel zayiat zeytin rekoltesi kadar zeytin fidanı üretimini de olumsuz etkiledi.Normal yıllarda ilçe genelinde 5 milyon adet ürettiğimiz zeytin fidanı bu yıl yarıya kadar düştü’ dedi.

 

 Yurdun dört bir yanına zeytin fidanı satışı gerçekleştiren Orhangazi’de dönüm başına 250 lira devlet teşvikinin verildiği yıllarda sektördeki 5 bine varan çalışan sayısı, teşvikin kaldırılması sonrasında ise bine kadar düştü. Orhangazi’ye gelen zeytin fidanı toptancıları, geçen sezon bir yaşındaki fidanlara 80 kuruş ile 1,5 lira arası, iki yaşındaki fidanlara da 1,5 lira ile 3,5 lira arası ödeme yaptılar. Ancak, 2015 sezonunda bu fiyatların fidandaki rekolte kaybı yüzünden 2 ile 4 lira arasına çıkacağını ifade eden Tahsin Kayhan, ‘Bu sezon Orhangazi’den ortalama 2,5 milyon adet fidan satışı yapılabilir. Üretici elindeki fidanların tamamını istediği fiyattan satsa bile bu yılı zararsız kapatmış sayılacak’ şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X