Zeytinci yine zorda

2014-2015 sezonunda yağan kar ve yaşanan don olayları nedeniyle, Orhangazi yöresindeki zeytin ağaçlarında yüzde 40 oranında zararın meydana geldiği bildirildi.

Zeytinci yine zorda

2009-2010 sezonundan bu yana, 2013-2014 sezonu dışında sürekli olumsuz hava koşullarıyla mücadele eden zeytin üreticisini, bu sezon da kar ve don olayları vurdu. Orhangazi yöresindeki zararın en az yüzde 40 dolayında olduğu belirtilirken, zararın bölgeye göre farklılık gösterdiği kaydedildi.

Konuyla ilgili ayrıntılı çalışmaların devam ettiğini belirten Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, “Zeytin üreticisi önce 8-9 Ocak’ta aşırı kardan dolayı dal kırığı zararıyla karşılaştı. Kırık zararı yetmedi, ardından erken budama yapılan bahçelerde Mart ayında ‘Göz yanığı’ dediğimiz yeni sürgünleri vuran olayı, Nisan ayı ortalarında da değişik zamanlarda yaşanan don olayları izledi. Zeytincinin kış sezonu içinde iki-üç kez olumsuz hava koşullarından etkilenmesi, haliyle geleceğini de karartmış oldu” dedi.

GÖLÜN GÜNEYİNDE ZARAR DAHA BÜYÜK

Orhangazi yöresinde, İznik Gölü’nün güney yakasındaki zeytin bahçelerinin kuzey rüzgarlarına açık olması nedeniyle daha fazla zarar gördüğü ifade ediliyor. Gölün kuzeyindeki zeytin bahçelerinde ise zararın güneye göre biraz daha az olabileceği belirtilirken, bu konuda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün zarar belirleme çalışmaları devam ediyor. Orhangazi Ziraat Odası, zeytin sektöründeki bu olumsuz gelişmeleri rapor halinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne aktarıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X