Zeytinciye soğuk darbesi

Bu yıl görülen aşırı soğuklar nedeniyle Mudanya’da 15 bin dönüm arazideki zeytin ağaçlarının yandığı ve 10 bin dönümde de göz yanığı meydana geldiği belirtildi.

Zeytinciye soğuk darbesi

ÖMER BİLİK

Mudanya’nın Evciler, Emirleryenicesi, Çamlık, Çayönü, Yörükyenicesi, Hançerli, Orhaniye, Balabancık, Çekrice, Küçükyenice ve Dedeköy mahallelerine bağlı yaklaşık 25 bin dönüm zeytinlik alanda 2015’in son günlerinde yaşanan aşırı soğuk yüzünden büyük zarar oluştuğu belirtildi. Zeytin üreticileri yanık olan ağaçlarda 4-5 yıl arasında zeytin alınmasının mümkün olmayacağını, göz yanıklarında ise iyi bakımla bir yıl üretim alınamayacağını belirterek, kayıplarının geçtiğimiz yıl mahsulüne göre yüzde 25 olacağını söylediler. 

DESTEK İSTEDİ

Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, 2015 yılının son günlerinde yağan kar ve dondan dolayı ağaçların yandığını söyledi. Raif Döner, “Bölgemizde yaklaşık 15 bin dönüm arazide bu şekilde zarar var. Bunun 10 bin dönümü tamamen kuru bir şekilde, 5 bin dönümünde alacalı bir şekilde kısmi yanık var. 10 bin dönümde de göz yanığı olup, bunlar da büyük bir verim kaybına neden olacak. Vatandaşın en büyük beklentisi, devletten bir destektir. Çünkü üreticinin zeytinden başka birşeyi yok, tek alternatifi zeytin. Onun için zeytin üreticisine acilen destek verilmesi gerekiyor” dedi.

TUTANAK TUTULDU

1 Şubat’ta tüm ilçeyi tarayarak tutanak tuttuklarını belirten Döner, “Bölgemizde afet beyanında bulunulup Tarım Bakanlığı’na iletildi. Tuttuğumuz raporda nihai zararın ancak mart sonu ve nisan başında yapılacak çalışmada meydana çıkacağını belirttik. Mart sonunda zeytindeki gözler uyanacak, uyanmayan gözler demek ki, yanık. Onu da o gün tespit edebileceğiz. O zaman nihai zararımız ortaya çıkacak ve bunu Tarım Bakanlığı’na ikinci bir raporla bildireceğiz ve taleplerimizi ileteceğiz” diye konuştu.

Bu yıl zeytin rekoltesinde bir daralma olacağını ifade eden Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Mudanya’da 90 bin dönüm arazinin yüzde 20-25’inin bundan etkileneceğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X