Bu durumun, Bursa’nın ciddi bir tarım potansiyeline sahip olduğunu gösterdiğini belirten Canbolat, “Bu verimli alanların 50 bin hektarını, yağı, yaprağı ve çekirdeğiyle üreticilere fayda sağlayan zeytin oluşturuyor. Sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 88’i Mudanya, İznik, Orhangazi ve Gemlik’ten karşılanıyor. Bu yıl en fazla İznik ve Mudanya’dan zeytin alacağımızı öngörüyoruz. 2020’nin ilk hasadında çiftçilerimize kolaylık diliyorum” diye konuştu.
114 BİN TON ÜRETİM BEKLİYORUZ
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da ülke genelinde siyah ve yeşil olarak sezonda ortalama 450 bin ton sofralık zeytin üretildiğini kaydederek, bu yıl Bursa’da 89 bin ton sofralık, 25 bin ton yağlık olmak üzere 114 bin ton zeytin üretimi beklendiğini kaydetti. Marmarabirlik’in, bu yıl da piyasa koşullarında bir fiyat belirleyerek üreticisinin yanında olduğunu gösterdiğini vurgulayan Asa, “Açıklanan fiyatlar piyasa koşullarında belirleyici olmak üzere, üreticisinin karşılığını alacak fiyatlardır. Ürün alım miktarımız revize edilerek sofralık ve yağlık toplamda 53 bin 500 ton ürün alım planı ve 416 milyon lira alım bütçesi oluşturuldu. Bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyoruz” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ise Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 19’unun Bursa’dan karşılandığını bildirdi.