‘Zeytinin satış fiyatını artırmayı düşünmüyoruz’

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, rekoltedeki düşüş nedeniyle ürün teslimatlarının beklentilerin altında kaldığını belirterek, ”Tüketicilerin kafasında ‘Zeytine zam mı gelecek’ algısı, s

‘Zeytinin satış fiyatını artırmayı düşünmüyoruz’

Asa, yaptığı açıklamada, UZZK’nın, sezon başında sofralık zeytinde Türkiye geneli için 432 bin ton, ‘Gemlik’ tipi zeytinin yetiştirildiği Güney Marmara için de yaklaşık 140 bin ton rekolte tahmininde bulunduğunu hatırlattı. Buna karşılık piyasaların göremediği bazı gerçeklerin, saha taramaları ve hasat döneminde bütün çıplaklığıyla ortaya çıktığını vurgulayarak, ‘Yaptığımız araştırmalar neticesinde bu ürünün olmadığını tespit ettik. Dolayısıyla dalındaki ürünün, kalite ve kalibre anlamında iyi şartlarda olmadığını hasatta gördük. Bölgede 70-80 bin ton civarında tahmini rekolte olabileceğini öngördük” dedi.

ÜÇ AYRI AFET VURDU

Yılın başından itibaren zeytinin üç ayrı doğal afet ve haşereye maruz kaldığına dikkati çeken Asa, şöyle devam etti: ”2016 yılı şubat ayında don olayı yaşandı, ağaçlar bundan ciddi hasar gördü. İkincisi, mayısta tam da çiçeklenme döneminde uzun süreli yağışlar yüzünden döllenme gerçekleşmedi ve bir nevi ikinci afet yaşanmış oldu. Üçüncü afet, yaz ve sonbahar döneminde geldi. Uzun sürekli kuraklık sebebiyle sulama yapılan bölgeler de dahil olmak üzere çok büyük sıkıntı yaşadık. Ayrıca zeytin sineği konusunda da bölgemizde büyük bir sıkıntı yaşandı ve sofralık vasfındaki ürün yağlık vasfına dönüşmüş oldu. Zeytin sineği, bazı bölgelerde yüzde 50’ye varan rekolte kayıplarına yol açtı.”

35 BİN TON BİLE RİSKLİ

Asa, ”Bölgedeki 70-80 bin ton tahmini rekolteden, ortaklarımızın bize vermiş olduğu 56 bin ton rekolte beyanı var, biz onun üzerinden alımlara başladık fakat alımlar ilerledikçe gördük ki bu miktar da yok. Yani bizim şu an itibarıyla 35 bin ton bile ürün almamız riskli” ifadesini kullandı. Açığı, özellikle kampanya kapsamındaki alımlardan sonra üretici havuzlarından alım yaparak kapatmayı hedeflediklerini hatırlatan Asa, ”Tüketicilerin kafasında ‘Zeytine zam mı gelecek’ algısı, sorusu oluşmasın. Şu an itibarıyla düşünülmüyor ama olursa Marmarabirlik olarak enflasyon oranının dışında sofralık zeytine zam yapmayı kesinlikle düşünmüyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X