Zeytinlikte bulunan 1800 yıllık lahitin kapağı vinçle açıldı

Bursa İznik’te, 10 Eylül’de, zeytinlikte bulunan ve incelenmek üzere müze bahçesine konulan lahitin kapağı vinçle açıldı. Lahitin içinden su ve çamur çıktı.

Zeytinlikte bulunan 1800 yıllık lahitin kapağı vinçle açıldı

Daha önce lahitler bulunduğu için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından SİT alanı olarak ilan edilen ve istimlak çalışmaları devam eden aynı arazi üzerinde 10 Eylül’de yapılan kazı sırasında bir lahit daha bulundu.

Yapılan incelemede, Roma Dönemi’nde 2’nci yüzyıla ait olduğu düşünülen lahitin, varlıklı bir kadına ait olduğu sanılıyor. Kısa kenarında kabartmalar, uzun bir kenarda ise Eros kabartmaları ve hizmetçi figürlerinin yer alan lahit İznik Müzesi Bahçesi’ne taşındı. 

Müze bahçesinde koruma altına alınan lahitin bir ton ağırlığındaki kapağı vinç yardımıyla bu sabah açıldı. Müze görevlileri gözetiminde açılan lahitin içinden su ve çamur çıktı. Definecilerin yağmasına uğramadığı anlaşılan lahitin içerisindeki çamur ve suyun kurutulması işleminin yapılacağı, ardından ise detaylı bir şekilde inceleneceği öğrenildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X