Zeytinyağı ihracatını yüksek fiyat düşürdü

18-19 lira maliyetlerle aldıkları zeytinyağının 5 kiloluk bir tenekesinin perakende satışta 40 Eurolara denk geldiğini vurgulayan Hakkı Semerci, İtalya ve Yunanistan’da raf fiyatın 24-26 Euro civarında olduğuna dikkat çekti.

Zeytinyağı ihracatını yüksek fiyat düşürdü

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, zeytinyağı ihracatında yaşanan yüzde 50 civarındaki düşüşün yüksek fiyattan kaynaklandığını belirterek, ”Avrupa’daki 26 Euro’luk bir zeytinyağıyla Türkiye’de 40 Euro’luk aynı ürünü kıyas ettiğiniz zaman ihracat pek mümkün görünmüyor” dedi.

Semerci, yaptığı açıklamada, 1 Kasım 2015’te başlayan zeytinyağı ihracat sezonunun ilk yarısında dış satımın geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 50 azalarak, 4 bin 802 tona gerilediğini söyledi. Türkiye’de 1 Kasım 2015-30 Nisan 2016 tarihlerini kapsayan 6 aylık dönemde ihracatın değer olarak ise yüzde 40 düşüşle 24,5 milyon dolara indiğini ifade eden Semerci, ”Zeytinyağı ihracatındaki düşüş yüksek fiyattan kaynaklanıyor” ifadesini kullandı.

ÜRETİCİYE DESTEK FARKLI

Dünya üretimi ve fiyatları ile Türkiye’de oluşan fiyatlara bakıldığında, ihracattaki azalmanın nedeninin görülebileceğine işaret eden Semerci, şunları kaydetti: 

”Akdeniz havzasındaki zeytin ve zeytinyağı üreticilerine yapılan desteklemeler, Türk çiftçisine verilenlere göre yüksek kalıyor. Avrupa’da zeytinyağı fiyatları haliyle düşük kalıyor. İtalya’da aldığım 5 litrelik bir zeytinyağının raf fiyatı, 24-26 Euro civarındaydı. İki hafta önce Yunanistan’ın Midilli Adası’nda da fiyatlar bu civardaydı. Bizde ise 18-19 lira maliyetlerle aldığımız zeytinyağının 5 kiloluk bir tenekesi, perakende satışta 40 Eurolara denk geliyor. Avrupa’daki 26 Euro’luk bir zeytinyağıyla Türkiye’de 40 Euro’luk aynı ürünü kıyas ettiğiniz zaman ihracat pek mümkün görünmüyor.”

KALİTEMİZ TARTIŞILAMAZ

Mehmet Hakkı Semerci, Türkiye’nin 170 milyon zeytin ağacı ile İspanya’dan sonra bir alternatif olabileceğini vurguladı. Türkiye’de üretilen zeytinyağlarının kalitesinin tartışmasız olduğuna dikkati çeken Semerci, ”Bütün Türkiye’de çok güzel zeytinyağları üretiliyor. Bunlar dünya kalitesinin üzerinde kalitelere sahiptir. Bu, üreticilerimizin bireysel girdikleri yarışmalarla kanıtlanmıştır” dedi.

AKILCI VE GERÇEKÇİ DAVRANILMALI

Mehmet Hakkı Semerci, Türkiye’nin zeytinyağı ihraç etmesinin önemine de değindi. Zeytinyağının milli bir ürün olduğunu anlatan Semerci, ”Yaptığınız ihracattaki bütün kazanılan para ülkenin içinde kalıyor. İhraç edilen bir aracı yaparken önemli bölümünü ithal ediyorsunuz. Zeytinyağı ihracatından aldığınız paranın tamamı ülkemize döviz girdisi oluyor. Bu yüzden destek çok önemli” diye konuştu. 

Türkiye’nin kazanmasına yönelik bir politika geliştirilmesini isteyen Semerci, ”Önümüzdeki yıl ülkemizdeki zeytinyağı fiyatlarının, dünya fiyatlarıyla eş değerde olması çok önemli. İç piyasada tüketilmesini sağlamak çok önemli. Fiyatların tespitinde, rekoltenin tespitinde çok akılcı, gerçekçi davranılmalı ve dünyadaki rolümüzü daha sağlamlaştırmaya yönelik adımlar atılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X