Zeytinyağında yüksek fiyat tüketiciyi uzaklaştırdı

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, 2015-2016 zeytin hasat yılı döneminde, Edremit Körfezi’nde son derece verimli ve kaliteli zeytinyağlarının üretildiğini söyledi.

Zeytinyağında yüksek fiyat tüketiciyi uzaklaştırdı

O dönemde, yaklaşık 20 bin tonluk kaliteli zeytinyağı üretimiyle bölgelerinin sektörde önemli bir yer aldığını vurgulayan Semerci, ”Ancak, geçen sezon başındaki yüksek fiyatlar, üreticiyi daha yüksek fiyat beklentisi içine soktu. Böyle olunca da önemli miktarda ürün, üreticilerin elinde kaldı. 18 lira gibi bir taban fiyat açıklanması, bu işin ticaretini yapanların zeytin alım fiyatlarını yüksek fiyatla sunmasına sebep oldu ayrıca bu durum, üreticiyi 20-25 lira gibi fiyat beklentisi içine soktu. Hal böyle olunca, önemli miktarda ürün halen üreticinin elinde bulunuyor. İleride farklılıklar olabileceğini düşünen üretici, ürününü satmadı. Biz, bu işin ticaretini yapanlar olarak da bu hataya düştük. Bugün raflardaki fiyatların düşmemesinin en önemli sebebi budur” dedi.

ÜRETİCİ KENDİNE ZARAR VERDİ

Zeytinyağı ticaretinde ürünün maliyet rakamlarının çok yüksek olduğuna işaret eden Semerci, bu işin imalatını, ticaretini yapan firmaların maliyet rakamlarının kilo başına yaklaşık 20 lira civarında olduğunu  dile getirdi. Tüketici açısından da durumun iç açıcı olmadığına dikkat çeken Semerci, ”Daha önce 5 kiloluk tenekesini 60-80 lira civarında bir fiyatla aldığı zeytinyağını 110-120 lira gibi bir fiyatla rafta görmesi, tüketiciyi zeytinyağından uzaklaştırdı. En büyük zararı, yüksek fiyat bekleyerek üretici kendi kendine verdi” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X