Zirve ‘çatladı’

Suriye’de iç savaşın sona erdirilmesi için dün başlayan Astana görüşmelerinin dördüncü turuna ‘muhalif’ diye anılan silahlı gruplar, katılmamam kararı aldı. Gerekçe; rejimin birçok bölgeye yönelik bombardımanının devam etmesi.

Zirve ‘çatladı’

Suriyeli muhalifler, ülkede şiddeti azaltmayı ve kırılgan ateşkesi güçlendirmeyi amaçlayan Astana görüşmelerinin dün başlayan dördüncü turuna katılımı askıya aldı. 

Görüşmelere garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran katılıyor. Önce toplantılara katılma kararını alan muhalifler, rejimin bombardımanının devam etmesini gerekçe göstererek katılımı askıya aldı. 

Şam yönetimi heyetine Beşar Caferi başkanlık ediyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ABD ve Ürdün’ün temsilcileri de gözlemci sıfatıyla görüşmelere katılıyor. 

İKİ GÜN SÜRECEK 

Görüşmelerde ülkede ateşkesin sağlamlaştırılması ve iç savaş sonrası geçiş sürecinin oluşturulması hedefleniyor. Dün başlayan toplantıda, taraflar arasında ikili ve üçlü toplantılar yapıldığı bildirildi. Bugün ise tüm tarafların aynı masa etrafında oturacağı kapanış oturumu gerçekleştirilecek. Rusya’nın ‘güvenli bölgeler’ önerisini taraflara iletmesi bekleniyordu. Ancak muhaliflerin kararının ardından bu durum şimdilik belirsiz hale geldi. 

TEKNİK GÖRÜŞMELER YAPILDI 

Garantör ülkelerden uzmanlar, salı günü Astata’da teknik görüşmeler gerçekleştirmişti. 

Türkiye heyeti, Rusya ve İran heyetleriyle ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Başar Caferi’nin başkanlığındaki Suriye heyeti de İran heyetiyle bir araya gelmişti. Ayrıca Rusya ile Birleşmiş Milletler heyetleri arasında da görüşme yapıldı. Heyetler arası ikili görüşmelerde, ateşkesin güçlendirilmesi ve güven artırıcı önlemlerin alınması konuları ele alınırken, Suriye’deki  ‘silahlı muhalifler’ teknik görüşmelere katılmadı. 

Görüşmelerde Türk heyetini Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal temsil ediyor. Rus heyetine Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetine de Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari başkanlık yapıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X