Ziyaret öncesi sürpriz çıkış

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin AB’nin ‘güvenli ülkeler’ listesinde yer almasına ilkesel olarak karşı olmadığını söyledi.

Ziyaret öncesi sürpriz çıkış

Bugün Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesi açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin AB üyesi ve AB adayı ülkelerin bulunduğu ‘güvenli ülkeler’ listesine girmesi ve vizelerin kaldırılmasına ilişkin sorulara yanıt verdi.

Türkiye’nin AB adayı ülkeler arasında ‘güveli ülkeler’ listesinde yer almayan tek ülke olduğunu ifade eden Merkel, “Doğal olarak, insan hakları ve Kürtlerin durumuna ilişkin kaygılanıyor olmamız, bizi dikkatli olmaya teşvik ediyor. Buna rağmen ben Türkiye’nin bu statüyü almasına karşı durmayı ilkesel olarak yanlış buluyorum” değirlendirmesinde bulundu.

VİZE KOLAYLIĞI

Mülteci hareketini organize ederek kontrol altına almak istediklerini ifade eden Merkel, Türkiye’nin de yükün hafifletilmesini istediğini ifade etti. Türkiye’ye vize kolaylığı verilmesi konusunda da hazır olunduğunun sinyalini veren Başbakan Merkel, “Biz vize şartı konusundaki müzakereleri daima geri kabul anlaşmalarıyla bağlantılandırıyoruz. Bu, bu arada yürürlüğe girecek. Vize sorunu konusunda hızlıca halledebileceğimiz birkaç adım kaldı. Diğer konularda daha fazla vakte ihtiyacımız var” diye konuştu.

BUGÜN TÜRKİYE’DE

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel çalışma ziyareti kapsamında bugün Türkiye’de olacak. İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek olan Merkel’in ana gündem maddesi, Suriyeli sığınmacılar olacak. Ayrıca teröre karşı yürütülen ortak mücadele, Suriye’deki durum ve Almanya-Türkiye ilişkilerinin görüşülmesi bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X