Dünya’nın gözü İstanbul’da idi

Tekrarlanan İstanbul seçimini ‘millet ittifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu’nun bir kez daha ve bu kez açık farkla kazanması yurt dışında da yankı uyandırdı.

Dünya’nın gözü İstanbul’da idi

ABD ve Avrupa’da yayın yapan önemli gazetelerin seçim sonucu ile ilgili yaklaşımları ise neredeyse birbirinin aynısı oldu: Kaybeden Ak Parti oldu. 

The New York Times Gazetesi, İstanbul seçimlerinde Erdoğan’ın ‘siyasi kariyerinin en büyük mağlubiyeti’ni aldığını yazdı.

Bir başka ABD gazetesi The Wall Street Journal ise, ‘Bu sonuç iktidar partisindeki sorunları gözler önüne serdi’ yorumunu yaptı.

Benzer şekilde WSJ de, sonuçla ilgili, ‘Erdoğan için can alıcı bir yenilgi’ başlığını kullandı. 

İngiliz basanı da benzer yorumlarda bulundu. The Guardian, ‘Ekrem İmamoğlu, İstanbul Belediye Seçimlerinde AKP’yi mağlubiyete uğrattı’ başlıklı haberinde, ‘seçmenlerin CHP’nin, dini, sınıfsal ve etnik bölünmeleri gideren kampanyasını benimsediğini’ yazdı.

Times gazetesi de İmamoğlu’nun seçim galibiyetini ‘İstanbullu seçmenler Erdoğan’a büyük bir yenilgi yaşattı’ başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Alman medyası da benzer bir yaklaşım sergileyerek, Erdoğan’ın siyasi kariyerinin düşüşe geçtiğini vurguladı ve ‘Erdoğan dönemi sona eriyor’ yorumunu yaptı.

Bir başka Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung ise, AKP’nin yenilgisini, Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, gelinen noktayı, ‘İstanbul’da kontrol kaybı’ başlığıyla işaretledi.

Gazete yorumunda, ‘İktidar partisi (AKP) ve özellikle de partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul mücadelesini uzun süre ulusal bir soruna yükselterek, kendisine zarar verdi. Çünkü İmamoğlu’nu AKP’den memnun olmayan herkes için bir projeksiyon haline getirdiler.

Karizmatik aday şık, barışcıl ifadelerin hakim olduğu kampanyasıyla laik-ulusalcı CHP’nin çekirdek seçmeninin daha da üzerinde bir kesimde rağbet gördü. AKP’nin bunu engelleme ve özellikle de İstanbul’da yaşayan Kürtleri İmamoğlu’ndan uzak tutma konusundaki geç girişimi, hazin biçimde başarısız oldu’ görüşüne yer verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X