Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

İhracat haziran ayında 12 milyar 602 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde Bursa ise 1,1 milyar dolar ile ihracat sıralamasında bir basamak gerileyerek üçüncülüğe düştü.

Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak 12 milyar 602 milyon dolara yükseldi.

TİM, haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 artarak 12 milyar 602 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayında ise ihracat yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıktı. Son 12 aylık ihracat da yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştı. 

EN FAZLA ARTIŞ ÇELİKTE

Haziran ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,5 milyar dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 arttı. Bu sektörü 1,42 milyar dolarla kimyevi maddeler ve 1,36 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.

Haziran ayında en fazla ihracat artışı yüzde 34,6 ile çelik, yüzde 32,8 ile süs bitkileri ve mamulleri ve yüzde 19 ile tütün sektörlerinde yaşandı. Madencilik sektörü ihracatı yüzde 3,6, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 5,8 artarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 0,1 azaldı. 

KOCAELİ BURSA’YI GEÇTİ

İhracat pazarlarına bakıldığında haziran ayında 144 ülke ve bölgeye ihracat arttı. ABD’ye ihracat ise yüzde 13,9 geriledi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış ise yüzde 47,6 ile Yunanistan’a oldu. Haziranda ihracat 37 ilde artarken, 43 ilde geriledi. En fazla ihracat yapan il 5,5 milyar dolarla İstanbul olurken, onu 1,2 milyar dolarla Kocaeli izledi. İhracat sıralamasında 2’inci sırada bulunan Bursa, 1,1 milyar dolar ile 3’üncülüğe geriledi. İlk 10’da en yüksek ihracat artışını yüzde 29,9 ile Hatay gerçekleştirdi.

GÜLLE ÇITAYI YÜKSELTECEK

Son genel kurulda TİM başkanlığını İsmail Gülle’ye bırakan Mehmet Büyükekşi, görevi devretmeden önceki son ihracat rakamı değerlendirmesini yaptı.

Büyükekşi, 10 yıllık görev süresi boyunca ihracatı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırabilmek için çaba gösterdiğini bildirerek, ‘’Bu çabalarımız neticesinde, küresel ekonomide ve çevremizde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımız 2018 yılında rekor seviyeye yükseldi.

İnanıyorum ki yeni TİM Başkanımız İsmail Gülle de bu çıtayı çok daha yukarılara taşıyacak ve 2023 hedeflerimize ulaşmamız yönünde ihracatımıza önemli katkılar sunacak” dedi.

20 AYDIR SÜREKLİ ARTIŞ

TİM verilerine göre 20 aydır ihracatın soluksuz artığını ifade eden Büyükekşi, “Yılın ilk yarısında yakalanan yüzde 7,4’lük ihracat artışı, yılın geri kalanında daha da yukarıya taşınacak.

Her ne kadar euro/dolar paritesindeki gerileme ihracat artışımızı düşürecek olsa da seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekonomimizde yeniden bir canlanma yaşanacak ve ihracatımızda çift haneli artışlar görmeye devam edeceğiz.

Önümüzdeki dönemde ülkemizde enflasyonun ve faizin gerilemesiyle birlikte yatırımların sıçrama yapmasını ve ihracatımıza da olumlu katkı sunmasını bekliyoruz” diye konuştu.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X