ABD Kunduz’daki hasteneyi vurmadan önce istihbarat toplamış

Amerikalı güvenlik analistlerinin, Kunduz’daki hastanenin vurulmasından günler önce hastanenin koordinatları ile ilgili bilgileri topladıkları ortaya çıktı.

ABD Kunduz’daki hasteneyi vurmadan önce istihbarat toplamış

Amerikalı güvenlik analistlerinin, vurulmasından günler önce Afganistan’ın Kunduz kentindeki Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) faaliyet gösterdiği hastane ile ilgili istihbaratları topladıkları belirtildi.

Associated Press’e konuşan eski bir istihbarat yetkilisi, güvenlik analistlerinin, hastanenin Pakistanlı gizli bir ajan tarafından Taliban’ı koordine etme amacıyla kullanıldığını düşündükleri için, 22 kişinin öldüğü saldırıdan günler önce hastaneyi çevreleyen bölgeyle ilgili haritaları ve koordinatları içeren bir dosya hazırladıklarını söyledi. 

Elde edilen istihbarat bilgilerinde, hastanenin Taliban komuta ve kontrol merkezi olarak kullanıldığı bilgisi yer almış ve hastanede ağır silahların da bulunma ihtimaline yer verilmişti.

Eski istihbarat yetkilisi, bazı Amerikalı analistlerin, saldırıda Pakistan İstihbarat Teşkilatı için çalıştığı düşünülen Pakistanlı bir kişinin öldürüldüğünü böylece saldırının haklı çıktığını ifade ettiklerini kaydetti.

“MSF çalışanları arasında Pakistanlı biri yok”

Diğer taraftan, saldırıda ölenler arasında Pakistalı bir kişinin öldüğüne dair hiçbir kanıt bulunmadığına yer verilen haberde, saldırıya uğrayan hastanede faaliyet gösteren MSF, çalışanlarının arasında Pakistanlı birinin olmadığını açıkladı.

MSF, daha önce yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu’nun  (IHFFC) saldırıyla ilgili soruşturma başlatacağını ifade etmişti. Açıklamada  “Hastane saldırısının soruşturulması için Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu harekete geçirildi ancak komisyonun çalışabilmesi için ABD ve Afgan hükümetlerinin onayını bekliyoruz” ​denilmişti.

Saldırının soruşturulması için 15 üyeli bağımsız bir komisyon kurulmasını talep eden MSF, IHFFC’yi tanıyan 76 ülkeye mektup göndermişti. Washington yönetimi, saldırının “hata” olduğunu bildirmiş, ABD Başkanı Barack Obama, hava saldırısından dolayı MSF’den özür dilemişti. 

Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz kentindeki hastaneye 3 Ekim’de ABD uçaklarınca düzenlenen hava saldırısında 10’u hasta, 12’si çalışan toplam 22 kişi hayatını kaybederken 37 kişi de yaralanmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X