Ahilik Sandığı’nda düzenleme olmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iflas eden tüccar veya iş yerini kapatan esnafa, işsizlik maaşı ödenmesi amacıyla kurulan Esnaf Ahilik Sandığı uygulamalarında değişiklik hazırlıklarını değerlendirdi.

Ahilik Sandığı’nda düzenleme olmalı

2017 yılında çıkarılan düzenlemenin esnaf ve sanatkarın istediği şekilde yasalaşmadığına işaret eden Palandöken, torba yasa teklifiyle 1 Ocak’tan itibaren başlayan Esnaf Ahilik Sandığı’na prim toplama uygulamasının ertelenerek, köklü değişikliğe gidilecek olmasını sevinçle karşıladıklarını söyledi. Yapılacak çalışmalara katkı vermeye hazır olduklarını vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti: ‘’Önerdiğimiz sistem ile uygulanan sistem arasında çok büyük fark var. TESK olarak, öncelikle fona esnaftan sadece yüzde 1 prim kesilmesini, devletin de yüzde 2 katkı sağlamasını, esnaftan kesilecek primin asgari ücretin yüzde 1’i ile sınırlandırılmasını istiyoruz. Şu anki sandık sadece işsizlik durumunda 6 aydan 10 aya kadar işsizlik maaşı ödenmesini öngörüyor. Bizim önerimiz, sandıkta biriken paranın bir nevi işçilerin kıdem tazminatı gibi emekli olan herkese ödenmesi. Bu haliyle sandık esnafa fayda sağlamaz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X