Akkuyu Nükleer Santrali’nde ilk temel atıldı

Mersin’de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali kapsamında Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları inşaatının temel atma töreni yapıldı.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde ilk temel atıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç butonlara basarak temeli attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, törende yaptığı konuşmada, bugün yeni bir sürecin başladığını belirterek, hiçbir zaman nükleer santral kurulumunda bu kadar somut ve net bir noktaya gelinemediğini söyledi.

Dünya genelinde elektrik tüketiminin yüzde 11’inin nükleer santrallerden karşılandığına işaret eden Yıldız, bu oranın ABD ve Rusya’da yüzde 19, Almanya’da yüzde 16, Fransa’da yüzde 78 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Yıldız, Fukuşima ve Çernobil’de yaşananların dünya nükleer santral teknolojisinde dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “Fukuşima’dan bütün kesimler derslerini aldı. Akkuyu Nükleer Santral de bundan dersini almıştır. Güvenlik sistemleriyle gelinen nokta diğer bütün yapılardan daha öne geçmiştir” ifadelerini kullandı.

“Nükleer enerjisiz bir gelişmiş ülke olmaz”

Türkiye’nin elektrik tüketimi artışında Çin’den sonra dünyada ikinci Avrupa’da ise birinci sırada olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

“Tabi ki bizler yerli kaynakları, yenilenebilir kaynakları yapacağız. Birini yapmak diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor, hepsini yapmak zorundayız. Nükleer güç santralleri 8 bin saatin üzerinde çalışıyor. Biz bunlara baz yüklü santraller diyoruz.  Bugün itibarıyla eğer Akkuyu Nükleer Santrali devrede olsaydı 15 milyon nüfuslu istanbul’un bütün elektriğini ve Türkiye’nin bütün elektriğinin 28’ini karşılıyor olacaktı. Bu santral 10 yıl önce yapılsaydı şu ana kadar 14 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktır. Yani yerli kaynak mıdır ithal kaynak mıdır? diyenlere bu sözüm… 

Bizler nükleer güç santrali olduğunda su kaynaklarını devre dışı bırakmayacağız. Yerli kaynaklar çalışacak tabi ki doğalgaz santralleri de rekabet edebildikleri kadar piyasada kalacaklar. Bizden 10 yıl sonra çocuklarımız ‘eğer bugün bu kurulmuş olmasaydı 14 milyar dolar daha fazla para ödeyecektik’ diyecekler.”

“22 milyar dolarlık yatırım yapılacak”

Yıldız, Türkiye’nin kıyı şeridinin 8 bin 484 kilometre olduğuna işaret ederek, bu bölgede 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık yatırım yapılacağını bildirdi. 

Yıldız, Akkuyu’nun deprem bölgesinde olmadığını, buna rağmen santralin 9 büyüklüğündeki bir depreme göre dizayn edildiğini belirtti.

Bakan Yıldız, Akkuyu’nun inşaatında 10 bine kişinin çalışacağını da ifade etti.

Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko da Türk firmalarıyla sadece Akkuyu’da değil, 3. ülkelerde de çalışmak istediklerini ifade etti.

Kirienko, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları İnşaatı Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, çok önemli bir projenin temelini attıklarını, projenin iki ülke arasında stratejik bir önemi olduğunu söyledi.

Projede son teknolojiyi kullandıklarını dile getiren Kirienko, şöyle konuştu:

“Fukuşima’da yaşanan sorunlar göz önüne bulundurularak yeni bir teknoloji üretildi. Bizim burada yapacağımız santral Fukişima’da olsaydı, yani depremi yaşasaydı bu santrale bir şey olmazdı. Biz test edilmemiş ve onaylanmamış bir proje yapmıyoruz. Test edilmiş, en son teknolojinin kullanıldığı bir projeyi Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Tecrübe kazanan Türk yatırımcıları ile birlikte işbirliğini devam ettirmek istiyoruz. Türk firmalarıyla sadece Akkuyu’da değil, 3. ülkelerde de çalışmak istiyoruz. Santral inşaat ihalesinde 2. ve 3. sırada yer alan firmalarla da birlikte çalışma imkanını araştıracağız.”

Kirienko, Akkuyu Nükleer Santrali’nin, beklenmedik durumlara karşı dayanıklı olacağına dikkati çekerek, “Türkiye’de en modern, en güvenli, en etkin nükleer santrali inşa etmek için çalışacağız” dedi.

Nükleer karşıtı grubun protestosu

Öte yandan, Nükleer karşıtı eylemci bir grup, temel atma töreninin gerçekleştirildiği bölgede inşaat alanının giriş kapısında toplandı. Tören alanına girmek isteyen gruba izin verilmemesi üzerine eylemciler, alandan dışarı çıkmaya çalışanlara engel oldu.

Polis ve jandarma ekiplerinin “dağılın” uyarısını dikkate almayan gruba, tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından kapı önünde tekrar toplanan grup, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan ve emniyet yetkililerinin uyarısı üzerine eylemi sonlandırdı.

Eyleme, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da katıldı.

Törenin sonunda, Bakan Yıldız ve Sergey Kiriyenko, bölgede bir kayanın içine, gelecek nesillere ulaştırılmak üzere zaman kapsülü bıraktılar. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X