Ankara’dan Bursa için sürpriz imar planı kararı! Yetki kimde?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bursa’nın Kestel ilçesiyle ilgili aldığı bir kararı köşesinde paylaştı.

Ankara’dan Bursa için sürpriz imar planı kararı! Yetki kimde?

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bunu zaman zaman yapıyor. İllerin ve ilçelerin belediyelerini by-pass ederek imar planlarını kendisi hazırlayıp, askıya çıkarıyor.

Bursa’nın yeni bir planı daha Ankara’da yapılmış.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde askıya çıkmış. Kestel ilçemizin Soğuksu ve Seymen mahallelerinde kurulmak istenen S.S. İleri Teknoloji Sanayi ve Toplu Yapı Kooperatifi’nin 1/100 bin, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları bakanlıkça onaylanmış.

Bursa’ya sadece duyurusu kalmış onu da Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü aracalığıyla geçtiğimiz günlerde askıya çıkarmış.

Kentlerin imar planlarını yapma yetkisi eskiden belediye meclislerinde idi. Sadece üst ölçekli planlar bakanlık onayına tabiydi.

Şimdi görüyoruz ki, artık belediye meclislerine gerek kalmamış. Bakanlık, Ankara’dan istediği il ve ilçenin planlarını hazırlayabiliyor. Buna belki Türkiye’de  TOKİ’nin il ve ilçelere yapacağı konut ve diğer projelere muhalefet belediyeleri engel çıkardığı için ihtiyaç duyulmuş olabilir ama, seçilmiş meclislerin yetkisi tümüyle bakanlığa geçmiş adeta.

Bakanlık plan değişikliklerini istediği yerde istediği parsel bazında da yapabiliyor.

Yerel demokrasinin ruhuna aykırı bir uygulama.

Burada böyle bir sanayi alanına ihtiyaç doğmuşsa, bunu Bursa’nın belediyeleri ve meclisleri karar vermeli. Bakanlık değil.

 

HABERİ PAYLAŞ
4 adet yorum var

4 adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X