Araç sahipleri dikkat! Hafta sonu için kritik uyarı

Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik verilere göre, hafta sonu Sahra Çölü’nden Türkiye’ye toz taşınımı beklendiğini söyledi. Maske uyarısı yapan Yaşar, hafta sonu beklenen yağmurla araçların üzerinin de çamur olabileceğini belirtti.

Araç sahipleri dikkat! Hafta sonu için kritik uyarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik değerlendirmelere göre, Sahra Çölü üzerinden hafta sonu Türkiye’ye toz taşınımı beklendiğini belirtti.

Maske takılması gerektiğini hatırlatan Prof. Yaşar, “Cumartesi ve Pazar günleri çok yoğun miktarda gelecek. Biz onları toz olarak görmüyoruz, soluyoruz. ‘Tabakalı silikat’ dediğimiz, içinde her türlü elementin bulunduğu, dünyanın ana gübreleri olarak görüyoruz” diye konuştu.

Yaşar, hafta sonu, özellikle bahar alerjiisi olanları maske takmaları konusunda uyararak, “Toz taşınımı, dediğiniz zaman bereket geliyor aslında. Lodosla beraber gelen bu toz taşınımları insanlarda genelde baş ağrısına neden oluyor. Bunun nedeni ise toz dediğimiz kil mineralleri içindeki her türlü elementin bulunması. Bu elementlerinin fazlalığı, vücutta baş ve mide ağrısına neden olabiliyor. Bu dönemlerde özellikle bahar alerjisi olanlar, partikül tutucu maske takmalı, mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı” dedi.

“Araçlar çamura bürünecek”

Hafta sonu yağmurun ardından araçların üzerinin çamur olabileceğini de belirten Prof. Dr. Yaşar, “Mutlaka çamura bürünecektir araçlarımız. Umarım, önümüzdeki hafta yağmur daha çok yağar; çünkü bu tozlar, yağmurla birlikte aşağı iniyor” diye konuştu.

DHA

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X