Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Tartışmasız… 19 Mayıs 1919’un çok özel bir önemi var. Çünkü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Anadolu hareketi ile kurtuluş mücadelesi başlatmak üzere Samsun’a çıktı.
Bu özel günü de doğduğu gün kabul etti.
İşte…
Kurtuluş döneminin pek bilinmeyen bir yanını; 30 yılı aşkın mülki idare amirliği görevinin son 5 yılını Osmangazi Kaymakamı ve Bursa Vali Yardımcısı olarak geçiren Ferhat Baştürk’ten dinlerken heyecanlandık.
Kendisi de…
İznikli olan Baştürk, köy köy yaptığı araştırmalar sonunda ortaya çıkardığı bilgiyi şöyle paylaştı:
“Mustafa Kemal Atatürk, düşman işgalinin Anadolu’ya yayılmasını engellemek amacıyla 4 yerde ‘mukavemet teşkilatı’ yani direniş örgütü kurulmasını istedi. Bu görevi de, Bilecik Osmaneli’de görevli Dağıstanlı Yüzbaşı Cemal Bey’e verdi.”
İşte…
Ankara’ya giden yolu korumak için kurulan o ilk 4 direniş örgütünün 3’ünün Bursa bölgesi olduğunu açıkladı:
“İlki Bilecik Osmaneli. İkincisi İznik. Üçüncüsü Yenişehir. Dördüncüsü de Orhangazi Pazarköy.”
O yıllarda…
Orhangazi Pazarköy nüfusunun 11 bin Müslüman-Türk ve 21 bin Hıristiyan-Ermeni olduğunu; bölgedeki Ermeni çetelerin köyleri yağmalayıp camileri yaktığını anımsattı.
Yaşananları anlatırken duygulandı:
“Kuvayi Milliye Reisi Yüzbaşı Cemal Bey Çakırlı’ya gelir. Köylüyü toplayıp Yunan ve çetecilerin baskın yapacağını söyleyip köyü terk etmelerini ister. Fakat köylüler bu kadar malzemeyle nereye gideceklerini bilemedikleri için terk ermezler. Ertesi gün baskın olur. Ermeni çeteler evlerin boşaltılmasını isteyip yakacaklarını söylerler. İnsanlar üstlerindeki kıyafetle evlerini terk ederken katliam yapılır. Dedem Esat Ağa da bu katliamda şehit olur.”
Daha…
Pek çok mezalim anısını araştırmalarına dayanarak anlatan Baştürk, en özel günde şöyle seslendi:
“Bu topraklar kolay korunmadı, bu devlet kolay kurulmadı.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…