Tartışmasız… 19 Mayıs 1919’un çok özel bir önemi var. Çünkü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Anadolu hareketi ile kurtuluş mücadelesi başlatmak üzere Samsun’a çıktı.
Bu özel günü de doğduğu gün kabul etti.
İşte…
Kurtuluş döneminin pek bilinmeyen bir yanını; 30 yılı aşkın mülki idare amirliği görevinin son 5 yılını Osmangazi Kaymakamı ve Bursa Vali Yardımcısı olarak geçiren Ferhat Baştürk’ten dinlerken heyecanlandık.
Kendisi de…
İznikli olan Baştürk, köy köy yaptığı araştırmalar sonunda ortaya çıkardığı bilgiyi şöyle paylaştı:
“Mustafa Kemal Atatürk, düşman işgalinin Anadolu’ya yayılmasını engellemek amacıyla 4 yerde ‘mukavemet teşkilatı’ yani direniş örgütü kurulmasını istedi. Bu görevi de, Bilecik Osmaneli’de görevli Dağıstanlı Yüzbaşı Cemal Bey’e verdi.”
İşte…
Ankara’ya giden yolu korumak için kurulan o ilk 4 direniş örgütünün 3’ünün Bursa bölgesi olduğunu açıkladı:
“İlki Bilecik Osmaneli. İkincisi İznik. Üçüncüsü Yenişehir. Dördüncüsü de Orhangazi Pazarköy.”
O yıllarda…
Orhangazi Pazarköy nüfusunun 11 bin Müslüman-Türk ve 21 bin Hıristiyan-Ermeni olduğunu; bölgedeki Ermeni çetelerin köyleri yağmalayıp camileri yaktığını anımsattı.
Yaşananları anlatırken duygulandı:
“Kuvayi Milliye Reisi Yüzbaşı Cemal Bey Çakırlı’ya gelir. Köylüyü toplayıp Yunan ve çetecilerin baskın yapacağını söyleyip köyü terk etmelerini ister. Fakat köylüler bu kadar malzemeyle nereye gideceklerini bilemedikleri için terk ermezler. Ertesi gün baskın olur. Ermeni çeteler evlerin boşaltılmasını isteyip yakacaklarını söylerler. İnsanlar üstlerindeki kıyafetle evlerini terk ederken katliam yapılır. Dedem Esat Ağa da bu katliamda şehit olur.”
Daha…
Pek çok mezalim anısını araştırmalarına dayanarak anlatan Baştürk, en özel günde şöyle seslendi:
“Bu topraklar kolay korunmadı, bu devlet kolay kurulmadı.”
Fethin 700. Yılına devlet sürprizi olur mu?
10 yıl önce… Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar şunu söyledi:
“Osman Gazi’nin babası, dedesi, büyükannesi devlet töreniyle anılırken, kendisi için neden belediye töreni yapılıyor?”
Sonrasında…
Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi olduğu dönem Cemil Aydın devlet töreni çağrısını her yıl tekrarladı. Bir çağrı da Bursa üzerine düşünce üreten Aybars Yılmaz’dan geldi:
“2026 Bursa’nın fethinin 700. yılı. Bu kutlamalar devlet töreni kapsamına alınıp Türk dünyasıyla bütünleşmeli.”
Büyükşehir’de liyakat ataması: Direkçi Genel Sekreter Yardımcısı
Geçmişinde… Mühendis olarak mezun olduğu ODTÜ’de Araştırma Görevlisi olarak ilk çalışması var.
Emin Direkçi…
2008-2013 arası 5 yıl ve 2020-2024 arası 4 yıl olmak üzere toplam 9 yıl KalDer Bursa Şubesi Başkanlığı yaptı. Bir anlamda, KalDer’in Bursa’daki 25 yıllık geçmişinin 9 yılında Emin Direkçi vardı.
Aynı şekilde…
KalDer’ın Türkiye’deki 30 yıllık geçmişinde 12 yıl Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği üstlendi.
İşte…
KalDer’le özdeşleşen, Bursa iş dünyasının liyakatli isimlerinden olan Emin Direkçi cuma günü görüştüğü Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in davetiyle Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevini kabul etti.
Gerçi…
Henüz işbaşı yapmadı, ama Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki teknik birimlerden sorumlu olarak görev yapacak. Strateji Geliştirme de Direkçi’ye bağlanacak.
CHP’ye nezaket, AK Parti’ye siyaset ziyareti
Yıldırım’da… Ulus Muhtarı Maşallah Özdemir ile Vakıf Muhtarı Nazım Canpolat’ın CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’ı ziyaretleri ilgi çekti.
Nedeni de, Yeşiltaş’ın Ulus eski Muhtarı Fesih Güler’in yakasına CHP rozeti takmasıydı.
İki muhtar…
Cumartesi günü AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı İrfan Akkaya’yı ziyaret ettiler, Bu ziyarette de Ulus Muhtarı Özdemir’in abisinin AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı ve Vakıf Muhtarı Nazım Canpolat’ın gelinin de ilçe yöneticisi olduğu ortaya çıktı.
Muhtarlar CHP’ye nezaket, AK Parti’ye siyaset ziyareti yaptılar.
Erdem Saker önerisi: Ormanları yaz aylarında ilkokullara gezdirelim
Bursa Valiliği… Ormanları yangınlardan korumak için yaz mevsiminde ormanlarda piknik yapılmasını yasakladı.
Karara…
Bursa’ya 30 yıl DSİ 1. Bölge Müdürü ve 1994-1999 dönemi de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet eden Erdem Saker farklı bir bakış açısıyla yaklaştı:
“Gerekli bir yasak. Ancak yasaklamakla iş bitmiyor, önemli olan yasağı kağıt üzerinden alana aktarmak, en ufak uyumsuzlukta anında acıtıcı ceza kesmek ve kesilen cezaları isimleri her gün yayınlamak gerek.”
Önerisi şu:
“Ormanlarımızı gelecek nesillerimize aktarabilmek için yaz aylarında ilkokul çocuklarımıza orman içi yürüyüşler yaptırmak, çantalarındaki sandviçleriyle karınlarını doyurmak, ormanda ateş yakmanın tehlikelerini anlatmak gerek.”
Düşüncesi şu:
“Eğer beyinlerini bu bilgilerle doldurursak büyüklerine de ormanda ateş yakmanın tehlikelerini etkin biçimde anlatırlar.”
Bursa artık gerçek bir satranç kenti
Bursa’da… 60 bini aşkın lisanslı satranç sporcuyla müthiş bir potansiyel var. Bursa bu potansiyelle İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alırken satranç da tüm branşlar arasında ilk sırada.
İşte…
Atatürkçü Düşünde Derneği bu potansiyeli gördü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nda satranç turnuvası düzenledi.
13 ilden 334 sporcunun ter döktüğü Merinos’taki yarışmada dereceye girenler ADD tarafından 12 kupa ve 54 madalyayla ödüllendirildi.