Bakan, Moody’s’i topa tuttu: Bu tefeci mantığı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin notunu düşüren Moody’s’i topa tuttu. ”Bu bir tefeci mantığıdır” diyen Zeybekci, karara piyasaların tepkisi vermemesinin, kuruluşun itibarını ortaya koyduğunu vurguladı.

Bakan, Moody’s’i topa tuttu: Bu tefeci mantığı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moody’s’in geçen hafta Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesine ilişkin, ”Fırsat bu fırsat deyip Türkiye üzerindeki kredi maliyetlerini, finans maliyetlerini artırma gayretinden başka bir şey değildir bu” dedi.

Zeybekci, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kredi notunu düşüren Moody’s’e  sert sözlerle yüklendi. Kredi derecelendirme kuruluşuna ‘Neye göre düşürdün, hangi kriteri dikkate aldın’ sorusunu yönelten Zeybekci şöyle devam etti: Avrupa Birliği’nin (AB) toplam geri dönmeyen kredi hacmi 1,2 trilyon dolar. AB üyesi ülkelerden birinde geri dönmeyen kredilerin milli gelire oranı yüzde 60’ın üzerinde. Bizimki yüzde 3 bile değil. Türkiye’nin notunu düşürüyor, onunkini artırıyor. Fırsat bu fırsat deyip Türkiye üzerindeki kredi maliyetlerini, finans maliyetlerini artırma gayretinden başka bir şey değildir bu. Bu bir tefeci mantığıdır, tefecinin çırağı, tefecinin tetikçisi mantığıdır. Ne kadar itibarın olduğunu da gösterdi millet sana. Öyle bir karar açıkladın, ardından piyasaların sana verdiği tepki sıfır, sana verdiği itibar sıfır.”

ASLA DİKKATE ALMAYACAĞIZ

Yılbaşında aynı kuruluşun Türkiye’nin büyümesini 2,7 olarak açıkladığını hatırlatan Zeybekci, ”Biz ‘yüzde 6 ve üzerinde’ olacak derken bu zatıalileri yüzde 2,7 olarak açıkladı. Kaçla gerçekleşiyor, herhalde yazarken hata yaptılar. 2,7’yi çevir. Öyle derler, ‘ya elimiz kaymış, yazarken yanlış bastık filan’ derler. Pişkin bunlar öyle yaparlar. IMF’si, Dünya Bankası beş defa revize etti. Biz bu uluslararası derecelendirme kuruluşlarının bir parçasıyız. OECD, Türkiye’nin sınıfını belirliyor… Kriterleri farklı, niyetleri farklı. Nedense bunu bileceğiz, mesafemizi koruyacağız. Bunları da asla dikkate almayacağız. Türkiye ilgili beş defa revizyon yapacaksın hala tutturamayacaksın. Altıncı defa revize  etmesine gerek yok, çünkü 29 Mart gibi sanırım Türkiye’nin büyüme rakamları açıklanacak.”

100 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM 

Bakan Zeybekci, yatırım teşvikleri belgelerine ilişkin rakamları da aktardı. 2017 yılında verilen yatırım teşvik belgelerinin rakamsal olarak yüzde 81 arttığına işaret eden Zeybekci, ”175 milyar lira. Bunlar 2017’de ve 2018’de yatırıma dönüşecek. Ve şu anda belgesini vermediğimiz 100 milyar liralık da yatırım bekliyor. Yıl sonuna kadarki başvurularla beraber 2018 yılında dolar bazında 100 milyar dolarlık reel sektör, özel sektör yatırımı olacak. Ondan dolayı yatırımların büyümeye katkısından dolayı 2018 yılında Türkiye’nin büyümesi, büyüme performansı 2017 gibi yüksek olacak. Yine yıl sonu itibariyle onlar mahcup olacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X