Bakan’dan esnafa kötü haber

AVM’lerin hafta sonu kapatılmasının milli gelirin önemli unsuru olan ticareti daraltacağını belirten Bakan Canikli, uygulamanın tüketicinin esnafa kaymasını da sağlamayacağı savundu.

Bakan’dan esnafa kötü haber

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Alışveriş Merkezleri’nin (AVM) hafta sonları tatil edilmesinin gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, ”Buralar sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktı, yaşam biçimi halini aldı” dedi.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı görüşmek üzere TBMM’deki ilgili komisyon dün toplandı. Tasarı hakkında bilgi veren Bakan Canikli, perakende ticaret ile AVM’lerin çalışma ve yerleşme kurallarını düzenlemenin bütün hükümetlerin gündeminde olduğunu, ancak konu çok hassas, karmaşık ve çok fazla tarafı olduğu için bugüne kadar yasanın çıkartılamadığını vurguladı.

HERKESTEN GÖRÜŞ ALINDI

Bakanlığının tasarıyı çok kapsamlı, hiçbir kesimi dışarıda bırakmadan tüm ilgili tarafların görüşlerini alarak olgunlaştırdığını ifade eden Canikli, ”Belki bütün tarafların tüm görüşlerini, taleplerini karşılamıyor ama en azından tüm tarafların da ağır itirazlarını içermeyen bir metin” diye konuştu. Tasarının perakende ticaretle ilgili kavram ve tanımları yasal zemine oturttuğunu anlatan Canikli, geleneksel perakendeciliğin korunması, adil rekabetin sağlanması, tüketicinin korunması, kayıtdışılığın önlenmesi, sektörde verim ve kalitenin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

TASARIDA NELER VAR

Bakan Canikli, perakende ticaretin milli gelir içindeki oranının sürekli arttığına dikkati çekerek, 2013 itibarıyla Türkiye ekonomisinin yüzde 15’ini perakende ticaretin oluşturduğunu, sektörde 1 milyon 960 bin kişinin istihdam edildiğini anlattı. Canikli, küçük üreticinin markalaşmasının sağlanacağını, kampanyalı satış ve alışveriş festivallerinin kurala bağlandığını, indirim sezonlarının süresinin belirlendiğini, küçük esnafa AVM’lerde yer açıldığını ve ‘outlet’ mağazaların taşıması gereken şartların belirlendiğini kaydetti.

TEKLİF BURSA’DAN GİTTİ

Nurettin Canikli, AVM’lerin hafta sonları tatil olmasının kamuoyunda yoğun biçimde tartışıldığını hatırlatarak, tasarıda büyük AVM’ler ve zincir mağazaların çalışma saatleriyle ilgili düzenleme olmadığını açıkladı. Bu düzenlemenin AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve arkadaşlarının verdiği teklifte bulunduğunu ifade eden Canikli, ”AVM’lerin hafta sonları tatil edilmesinin, esnaf ve sanatkara iş alanı açmak amacıyla tatil edilmesinin, içinde bulunduğumuz realite dikkate alındığında mümkün olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAZ

AVM’lerin sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktığını ve yaşam biçimi halini aldığını anlatan Bakan Canikli, şöyle devam etti: 

”Aileler, çocuklar hafta sonlarının büyük bölümünü buralarda geçiriyor. Bu nedenle sosyal donatı alanları zorunlu hale getiriliyor. Toplum artık bunu talep ediyor. Böyle bir uygulama milli gelirde de ciddi azalmalara yol açar. Hesabı yapılmadı ama milli gelirin önemli unsuru olan ticareti daraltır. AVM’lerin hafta sonu kapatılması ticaretin esnafa ve sanatkara kayması durumunu da sağlamaz. İlk kurulduğu aşamada, 20-30 yıl önce bunlar belki konuşulabilirdi ama şimdi ciddi sosyal eleştiriye yol açabilir. Böyle bir düzenleme gerçeklerle bağdaşmadığını düşünüyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X