Bakterilerin süper kahramanı Mars’ta mı?

ABD’de yapılan yeni bir çalışma, Mars’ta hayat olup olmadığı sorusuna cevap verdi. Bilim insanları, dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabına gören Deinococcus radiodurans adlı bakterinin, Mars yüzeyinin 10 metre altında yaklaşık 280 milyon yıl boyunca yaşayabileceğini hesapladı. “Bakteri Conan” olarak da bilinen D. radiodurans, asit banyolarına, yüksek ve düşük sıcaklıklara ve yoğun radyasyon düzeylerine karşı dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.

Bakterilerin süper kahramanı Mars’ta mı?

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, antik mikropların Mars yüzeyinin altında yüz milyonlarca yıl hayatta kalabileceğini iddia etti. Uzmanlar, Deinococcus radiodurans adlı bir bakterinin, Kızıl Gezegen’in yüzeyinin 10 metre altına gömüldüğünde Mars’ta 280 milyon yıl hayatta kalabileceğini öne sürdü. Dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren bakteri ‘Bakteri Conan’ ve ‘bakteri dünyasının süper kahramanı’ olarak da biliniyor. Bilim insanları, “Bakteri Conan” Mars’ta muhtemelen bulunmasa da benzer bir süre boyunca Kızıl Gezegen’de eş değer bir mikroorganizmanın var olabileceğine inandıklarını söyledi.

280 MİLYON YIL KALABİLİR…

Astrobiology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, ‘Mikropların direnci, Mars’ın soğuk ve kurak yüzeyinde jeolojik zamanlar boyunca mikropların hayatta kalabilmelerini göz önünde bulunduran kilit bir unsurdu. Eğer Mars’ta bir zamanlar yaşam olsaydı deinococcus radiodurans hücreleri donmuş yeraltında yaklaşık 280 milyon yıl hayatta kalabilirdi” diye yazdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X