Endeks, halka açık piyasa değeri belirli bir düzeyin üzerinde olan ve TİM tarafından her yıl açıklanan ilk bin ihracatçı listesinde yer alan firmalardan oluştu. Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Çetinkaya, törende yaptığı konuşmada çalışmalara, TİM bünyesinden daha çok şirketin borsaya kazandırılması kapsamında başladıklarını ifade etti.
Bundan sonrası için portföy şirketlerinden yardım beklediklerini dile getiren Çetinkaya, şöyle devam etti: ‘’Eğer portföy şirketlerimiz bu ve ilerde yapacağımız benzer endekslere dayalı fonlar oluşturabilirse ve bu fonlar büyürse yeni bir TİM şirketi halka arza geldiğinde kurumsal alıcısı da hazır olacak.
Bir hissenin ağırlığı yüzde 10’u geçemiyor. Amacımız, endekste yer alan tüm şirketlerin gerçekten bir ağırlığı olması… Bunu da en çok endekse yeni girecekler, halka arzı yeni gerçekleştirecekler için düşündük.”
55 İHRACATÇI FİRMA DAHİL OLDU
TİM Başkanı İsmail Gülle de, ihracatçı firmaların borsadaki başarı performansını göstermek için Borsa İstanbul ile TİM İhracat Endeksi’ni hayata geçirdiklerinin altını çizdi. TİM İhracatçı Endeksi’ne dahil olacak firmaların kriterlerine ilişkin de bilgi veren Gülle, ‘’TİM’in ilk bin ihracatçı listesinde olan ve Borsa İstanbul içerisinde Yıldız Pazar’da ya da Ana Pazar’da işlem gören şirketlerden biri olması gerekiyor. Ancak doğrudan değil, başka firma üzerinden ihracat yapan, yani ihraç kayıtlı satış yapan firmalarımız da var.
Eğer bu firmalar ilk bindeki firmaların ihracatı kadar ihraç kayıtlı satış yapıyorlarsa onları da bu gruba alacağız. Son olarak, endekse girebilecek şirketlerin fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değerinin son 3 aylık ortalaması 50 milyon lira üzerinde olmalı” dedi. Gülle, bu şartları sağlayan 55 ihracatçı firmanın TİM İhracat Endeksi’ne dahil olduğunu, bu rakamın yeni halka arzlarla birlikte daha da artacağını anlattı.