Brezilya’da bakanın ses kaydı istifayı getirdi

Brezilya Planlama Bakanı Romero Juca, bir petrol şirketinin eski yöneticisiyle yaptığı görüşmenin kayıtlarının sızmasının ardından istifa etti.

Brezilya’da bakanın ses kaydı istifayı getirdi

BBC’nin haberine göre, Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in geçici olarak görevden alınmasının ardından yerine gelen Devlet Başkanı vekili Michel Temer’in hükümetinde yer alan Juca, eski senatör ve yakın zamana kadar devlete ait petrol şirketi Transpetro’nun yöneticiliğini yapan Sergio Machado’yla mart ayında evinde yaptığı görüşmenin yerel bir gazetede yayımlanmasının ardından istifasını sundu.

 

Görüşme kayıtlarına göre, Petrobras’daki yolsuzluk soruşturmasında adı geçen ve yaklaşık iki hafta önce göreve gelen Juca, Machado’ya soruşturmayı durdurmanın en iyi yolunun Rousseff’i suçlamak olduğunu ifade ediyor. Juca, Petrobras soruşturmasını yürüten Yargıç Sergio Moro’nun soruşturmada kendisini, Temer’in yakın çevresi ve Senato Başkanı Renan Calheiros’dan uzak tutmak istediğini belirtiyor. Ülkenin Üst Mahkemesi’ndeki yargıçlarla görüştüğünü ileri süren Juca, yargıçların kendisine Rousseff görevden alınırsa basının ve diğer kurumların baskıyı azaltacağını söylediklerini kaydediyor.

 

Görüşme kayıtlarının sızmasının ardından dün basın toplantısı düzenleyen Juca, görüşmenin yıl başında yapıldığını kabul etmiş ancak Temer’in Devlet Başkanı olmasının soruşturmanın durdurulmasına yönelik bir adım olmadığını savunmuştu.

 

Planlama Bakanı Juca, Petrobras soruşturmasını durdurmaya çalışmadığını dile getirmişti.

 

Her zaman bu tarz soruşturmaları savunduğunu ve soruşturulmaktan da korkmadığını söyleyen Juca, “Bence bu Brezilya’nın tarihini değiştirecek.” demişti.

 

Rousseff’in suçlanması için baskı yapmadığını da öne süren Juca, Temer’in kendine güvenini hissettiği sürece görevine devam edeceğini söylemişti.

 

Machado ile ekonomi üzerine konuştuklarını dile getiren Juda, ekonominin kan ağladığını bunu durdurmaları gerektiğiyle ilgili konuştuğunu belirtmişti.

 

Rousseff’in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018’de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek. Temer’in adı da devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.

 

Yüksek Mahkeme, Rousseff’in azil sürecinin durdurulması için yaptığı başvuruyu reddetmişti.

 

Rousseff, 2003-2010 arasında Petrobras’ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X