Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa bunu tartışıyor: Timsah Arena için kaç lira harcandı?

Tarih 1 Haziran 2011… Veledromun olduğu yerde Timsah Arena’nın temeli atılırken, “Kaça mal olacak?” sorularına “150 milyon lira” cevabı verilmişti.

Hedeflenen sürede inşaat bitirilemedi. 2 yıl önce Bursaspor maçlarına açıldığında eksikler vardı. Bir kısmı zaman içinde giderildi, Timsahın kafası daha yeni bitirilebildi, ama yine de eksikler var.

Bu süreçte…

Kamuoyunun Timsah Arena olarak kabul ettiği Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu ile ilgili tartışmaların odağını maliyet oluşturdu. Net bilgi olmadığı için, kaça mal olduğu hep speküle edildi ve tahminler yapıldı.

Son olarak…

Acil Eylem Planı toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş elindeki rakamı açıkladı:

“500 milyon lira harcandı, eksikleri için daha 80-100 milyon gerekiyor.”

Bunu söylerken…

1.-yazi-icin-timsah-arena.jpgBizimkiyle “emsal” olduğunu vurguladığı Konya Stadı’nın 150 milyon liraya mal olduğunu ve 2 yıldır da uluslararası maçlar oynandığını ifade edince Bursa gündeminin ilk sırasına Timsah Arena’nın maliyeti oturdu.

Gerçekten de…

500 milyon lira çok büyük para ve eksikleri için de neredeyse bir stat parası daha gerekiyor. Kamuoyu da bu nedenle stat maliyetini tartışıp tepki gösteriyor.

O nedenle…

Biz de Büyükşehir eski yönetimine stadın ne kadara mal olduğunu sorduk.

Onlardaki tablo şu:

Timsah Arena 400 bin metrekarelik alanda 176 bin 432 metrekarelik inşaat alanı ve 61 bin 661 metrekare oturum alanı üzerine yapıldı.

Yaklaşık 45 bin seyirci kapasiteli stat, 2’si bodrum olmak üzere toplam 6 katlı.

Almanya’nın standart kuruluşu TÜV, Türkiye Futbol Federasyonu ve Gençlik Spor Bakanlığı onayı olan tek stadyum özelliğini taşıyor.

Yapı…

Rekabet koşullarının yüksek olması için götürü bedelle üç bölümde yapıldı.

Birinci bölümde temel kazısı, demir, beton, prefabrik yapı elemanlarından oluşan kaba işler var. Elektrik, mekanik işler, boya-badana, asma tavan ince işleri oluşturdu. Dış cephe ve çatı da planlamanın üçüncü bölümüydü.

Bu işleri…

Gintaş ve Kazova adlı iki firma götürü bedelle yaptı. Fakat sistem rekabet odaklı işlediği için ikisi de iflas etti. Gecikme de bu iflaslardan kaynaklandı.

Harcanan paraysa şu:

Kaba inşaatı 38 milyon liraya Gintaş, ince inşaatı 73 milyon liraya Gintaş, dış cephe ve çatıyı da 70 milyon liraya Kazova yaptı. Muhtelif imalatlar için 13 milyon lira harcandı.

Yani…

Büyükşehir eski yönetiminin elindeki belge ve bilgilere göre keşif artışı ve fiyat farkı dahil Timsah Arena’yatoplam 230 milyon lira harcandı.

 

Timsah Arena çatısı Türkiye’de ilk oldu

 

Bugüne kadar rakam konusundaki belirsizlik nedeniyle yapılan spekülasyonlara 500 milyonluk maliyet açıklaması eklenince Timsah Arena tartışması büyüdü.

Büyükşehir Belediyesi eski yönetimiyse, “Avrupa’da 400 milyon liraya mal olacak” stadyumun ucuza yapıldığını düşünüyor.

Üstelik, farklı ve özel bir stadyum yapıldığı görüşündeler.

Örneğin…

Kapasitesi 6 bin arttırılıp 42 bine çıkan Konya stadı çatısı çelik konstrüksiyon üstüne kaplamayken, 45 bin kişilik Timsah Arena çatısının özel statik hesabı ve özel teknoloji gerektiren asma-germe sistemiyle yapıldığını, Türkiye’de bu sistemle yapılan ilk çatı olduğunu söylüyorlar.

 

Türksat, Kablo TV’yi canlandırıp internetle sahaya çıktı

 

3.-yazi-icin-turksat-il-sorumlusu-orhan-samast.jpgEskiden… Tüm telekomünikasyon işleri PTT’den yürürdü. Mektupları dağıtır, telefonları bağlardı.

Sonraları…

Kurumsal yapılanma yenilendi, Telekom ve PTT hizmetleri ayrıldı. PTT mektup ve telgrafa devam ederken Telekom telefonun yanında interneti üstlendi. Dijital platformların henüz ortaya çıkmadığı süreçte de Kablo TV hizmeti verdi.

Ne var ki…

Telekom özelleştirilince telefon ve internet hizmetleri kamudan çıktı.

İşte…

Böyle bir süreçte devlet Türksat’la yapılanmaya gitti. Bir yandan kurduğu haberleşme ve uydu sistemleriyle Türkiye’nin sesi ve kulağı olurken, diğer yandan aksayan Kablo TV’yi yeniden canlandırdı. İddialı internet şebekeleriyle de vatandaşa ulaşmaya çalışıyor.

Aynı zamanda…

İnternetteki devlet olan e-devlet uygulamasını üstlenen Türksat şimdilerde dijitalde büyümeye çalışıyor.

Türksat İl Yöneticisi Orhan Samast ziyarete geldiğinde, günden güne büyüdüklerini söylerken “Merkezdeki Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’de altyapımız var, diğer ilçeler de programımızda” deyip şu noktada iddiasını ortaya koydu:

“En hızlı interneti en ucuza biz sağlıyoruz. Kurduğumuz ağ üzerinden hem internet, hem 220 televizyon kanalı olan Kablo TV, hem de sabit telefon hizmeti veriyoruz.”

Rakam da verdi:

“Yeni yapılanıyoruz ve daha yolun başındayız. Her yıl yüzde 20 oranında şebekeyi genişletiyoruz. Şu an Bursa’da 150 bin internet aboneliği alabilecek altyapımız var.”

 

Meliha Bağcıoğulları’ndan İYİ Parti’ye teşekkür: Yokum!

 

4.-yazi-icin-meliha-bagciogullari.jpgDemokrat Parti ile birleştiğinde Anavatan Partisi İl Başkanı’ydı ve ANAP’ın son il başkanı oldu. DP’deki siyasi yaşamıysa çok fazla sürmedi.

Geçen sürede bir-iki eski dostlar buluşması dışında siyasetle ilgilenmedi. Ta ki, İYİ Parti’den aranıp “Size ihtiyaç var, yönetimde görmek istiyoruz” denilene kadar.

İYİ Parti yönetim kurulu üyeleri arasında adını yazdığımız Meliha Bağcıoğulları dün İstanbul’dan aradı.

Söze…

“Yaşları küçük 2 torunuma bakıyor ve anneanneliğin tadını çıkarıyorum. Küçük kızımı da burada nişanladım” diye başlayıp şunu söyledi:

“Eksik olmasınlar, İYİ Parti’den arayıp teklifte bulundular. Mutlu oldum, onur duydum. Kendilerine de söyledim, siyasete dönmeyi düşünmüyorum.”

Şunu ekledi:

“İstanbul’dan dönünce görüşebileceğimizi ve arzu ederlerse siyaset yapmak isteyen arkadaşlarımızın arasından isim önerebileceğimi söyledim, ama ben yokum.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X