Bursa hastanelerindeki yoğunluk nasıl azaltılır?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa hastanelerindeki yoğunluğu ve çözüm yollarını kaleme aldı…

Bursa hastanelerindeki yoğunluk nasıl azaltılır?

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

1975 yılıydı… Ankara Yolu’ndan Ertuğrulgazi’ye çıkan kavşağın köşesine Göğüs Hastanesi açıldığında “Şehir dışına hastane mi olur, belediye otobüsü bile yok” dendiğini anımsıyoruz.

Çünkü…

Bursa kent merkezi doğuda Duaçınar’da bitiyordu. Arabayatağı köydü.

Hizmete…

Göğüs Hastanesi olarak giren bina sonra Tıp Fakültesi Hastanesi oldu, Göğüs Hastanesi de bünyesine alındı. Tıp Fakültesi’nin BUÜ Görükle Yerleşkesi’ne taşınmasıyla da Yüksek İhtisas Hastanesi olarak kullanılmaya başlandı.

4 yıl önce…

Şehir Hastanesi açıldığında 50 yıl önceki uzaklık şikayetleri yeniden dile geldi.

Günümüzde…

Sabah 07.30’dan itibaren günün hangi saatinde giderseniz gidin Şehir Hastanesi tıklım tıklım dolu. Açıldığında uçsuz bucaksız görülen alanlar araç doldu, kapalı otoparkın katlarında araç park edecek yer kalmadı.

Aynı şekilde…

Kentin doğusunda, 2002 yılında Şevket Yılmaz SSK Hastanesi olarak açılan, 2009’dan beri Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi olan bina fiziki yetersizliğine karşın, sağlık hizmeti verdiği nüfusun büyüklüğü nedeniyle çok daha kalabalık. Otoparkı ise neredeyse hiç yok.

Gerçi…

Acemler’deki Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi bittiğinde Şehir Hastanesi rahatlayacak, ama yakın zamanda biteceğe benzemiyor.

Söylemek istediğimiz şu:

Hastanelerin doktor, sağlık personeli, araç-gereç, teknoloji sorunu yok. Ulaşım da bir şekilde aşılıyor. En büyük sorun, anormal kalabalık oldu.

Çünkü…

Herkes, hepimiz en küçük sağlık sorunumuzda hastanelere koşuyoruz. Bu da doğal olarak hasta yığılmasına yol açıyor.

Oysa…

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu göreve başlarken “Aile Sağlığı Merkezleri’ni yaygınlaştırma” hedefini ortaya koydu.

Her mahalleye olamasa bile, her semte donanımlı Aile Sağlığı Merkezi yapıldığında vatandaş sağlık hizmetine daha kolay ulaşacak, hastanelerdeki yığılma önlenecek.

Tek yol da bu.

 

Yıldırım başardı, ortalamayı düşürdü

İkinci büyük ilçe… Fakat sosyo-ekonomik sorunları olan Yıldırım sağlık hizmetine ulaşımda tüm ilçelerin önüne geçti.

Bu da, Yıldırım Belediyesi- İlçe Sağlık Müdürlüğü-hayırsever bağıyla gerçekleşti.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın ilgisi ve hayırsever desteğiyle her biri 4 katlı, bahçeli modern Aile Sağlığı Merkezi sayısı 13’e ulaştı. ASM başına ortalama da Bakanlık kriteri olan 3 binin altına yalnızca Yıldırım’da düştü.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X