Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Hafta içi… Bursa’yla ilgili konularda kent için dertlenen ve sorunsuz bir yaşam için düşünce üretip öneriler getirmesiyle bilinen TMMOB Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik ziyarete geldi.
Sohbet ederken…
Sanayi bölgelerinden yerel yönetimlere kadar artan çamur yakma tesisi yatırımlarından konu açıldı.
Bu konuya kafa yoran Tetik şu bilgiyi verdi:
“Sanayi atıklarının bulunduğu arıtma çamuru ağır metal, toksik maddeler içerdiği için tehlikeli atıktır. Bu çamurların konsantre olarak kurutulması ve yakılarak bertarafı zor.”
Şu da önemli:
“Bursa’daki arıtma tesislerinden günde yaklaşık 1.200 ton yaş çamur olarak tehlikeli atık üretiliyor. Bunlar, çamur yakma tesisleri ve çimento fabrikalarında yakılıyor.”
Kritik nokta şu:
“Bu çamur yakma tesisleri Avrupa’nın terk ettiği en basit prosesler. Yanma sonrası kalan kül ve filtrelerde tutulan tozların takibi ise yapılamıyor. Bunlar da en az arıtma çamuru kadar tehlikeli oldukları için uygun şekilde bertarafı gerekir.”
Bu noktada…
Avrupa Birliği ülkelerindeki çamur yakma tesislerinde kullanılan tekniğin geriye kül bırakmadığını vurgulayıp teknik bakışla şunu söyledi:
“Bursa’da kurulu çamur yakma tesisleri kapasiteleri farklı olmakla birlikte konvansiyonel yakma tesisleri. Tesislerde çamur kurutma ünitesi olmadığı için yüzde 23 katı madde ve yüzde 77 su olan ıslak çamur yakılıyor.”
Tehlikeye de işaret etti:
“Bu yöntemle tam yanma sağlanamadığı için sanayi çamuru içindeki tehlikeli atık olan cıva, kalay, arsenik, furandioksit ve hidrojen klorür gibi kanserojen maddelerin çevreye yayılması mümkün.”
Kaygısı da şu:
“Ağır metal bulunduğu için, bu küllerin de doğaya zarar vermeyecek şekilde bertarafı gerekir. O küllerin tuğla ya da parke taşı yapımında kullanılması son derece tehlikeli.”
Kısacası…
Yatırımlarla çevreyi korurken, sağlığımızı da kaybetmeyelim.
Bursa’ya ‘arıtma ve yakma tesisi’ önerileri
TMMOB Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik, kritik bir konu olan arıtma ve çamur yakma tesislerinin “Avrupa’daki gibi Plazma Gazlaştırma Prosesi’ne çevrilmesi” gerektiğini düşünüyor.
Denetimi önemserken, kalıntı bertarafında tozların çevreye yayılmasını engellemek için kapalı sistemde taşıma öneriyor.
Ayrıca…
Bursa Çimento Fabrikası’na da il dışından atık çamuru girişine izin verilmemesini istiyor.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…