Yılmaz, köşesinde şu ifadeleri kullandı:
Siyaset alanında… Özellikle de seçim ve sandık irdelemelerinde rakamların dilini en iyi anlayıp analiz edebilenlerin başında, Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar gelir.
Bunu bildiğimiz için…
31 Mart yerel seçiminin sandık şifrelerini Mutlu Çınar’a sorduk. O da bizim için çok özel inceleme yaptı.
İşte rakamlarla Bursa seçimi:
“Bursa’da seçime katılım oranı yüzde 78.8 olarak gerçekleşti. Katılımın en yüksek olduğu ilçe yüzde 91.9’la Orhaneli, en düşük olduğu ilçe ise yüzde 75.3’le Gürsu.”
Şuna dikkat çekti:
“Dağ yöresindeki Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli ve Keles’te katılım yüzde 90’ın üzerinde olurken; İnegöl, Gemlik, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu’da sandığa gitme oranı, il ortalaması yüzde 78.8’in altında kaldı.”
Şu rakamlar da çarpıcı:
“Harmancık’ta CHP belediye başkanlığını 45 oy farla kazanırken, belediye meclisi çoğunluğunu 26 oyla AK Parti elde edince Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP 1 üye kaybetti.”
Benzer bir tablo daha var:
“Karacabey’de İYİ Parti 2 bin 636 oy farkla belediye başkanlığını, AK Parti de 1.386 oy farkla belediye meclisini kazandı. Bu sonuç İYİ Parti’ye 2 Büyükşehir Meclis Üyesi kaybettirdi.”
Bu noktada…
“Seçmen sadakati açısından belediye meclisi oyları partiye duyulan güveni, belediye başkanlarının aldıkları oylar da adayın kabullenilirliğini gösterir” vurgulaması yaptı ve kent ittifakı yansıtan çok özel tabloyu gözler önüne serdi:
“Büyükşehir adaylarında; İYİ Parti’nin 44 bin, Yeniden Refah’ın 34 bin, Zafer’in 34 bin, Saadet’in 19 bin belediye meclislerinden düşük oy almaları, bu partilerin tabanlarının Büyükşehir’de Mustafa Bozbey’i görmek istedikleri anlamına gelir. 10 bin oyun altındaki partiler de durum böyle.”
Şuna işaret etti:
“CHP’nin belediye meclislerinde aldığı oylardan, Mustafa Bozbey’in 172 bin oy fazla almasının nedeni bu seçmen davranışında görülüyor.”