Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İşte Bursa seçiminin sandık şifreleri: Kent ittifakı nerelerde, nasıl oluştu?

Köşe Yazısını Dinle

Siyaset alanında… Özellikle de seçim ve sandık irdelemelerinde rakamların dilini en iyi anlayıp analiz edebilenlerin başında, Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar gelir.

Bunu bildiğimiz için…

31 Mart yerel seçiminin sandık şifrelerini Mutlu Çınar’a sorduk. O da bizim için çok özel inceleme yaptı.

İşte rakamlarla Bursa seçimi:

“Bursa’da seçime katılım oranı yüzde 78.8 olarak gerçekleşti. Katılımın en yüksek olduğu ilçe yüzde 91.9’la Orhaneli, en düşük olduğu ilçe ise yüzde 75.3’le Gürsu.”

Şuna dikkat çekti:

“Dağ yöresindeki Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli ve Keles’te katılım yüzde 90’ın üzerinde olurken; İnegöl, Gemlik, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu’da sandığa gitme oranı, il ortalaması yüzde 78.8’in altında kaldı.”

Şu rakamlar da çarpıcı:

“Harmancık’ta CHP belediye başkanlığını 45 oy farla kazanırken, belediye meclisi çoğunluğunu 26 oyla AK Parti elde edince Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP 1 üye kaybetti.”

Benzer bir tablo daha var:

“Karacabey’de İYİ Parti 2 bin 636 oy farkla belediye başkanlığını, AK Parti de 1.386 oy farkla belediye meclisini kazandı. Bu sonuç İYİ Parti’ye 2 Büyükşehir Meclis Üyesi kaybettirdi.”

Bu noktada…

“Seçmen sadakati açısından belediye meclisi oyları partiye duyulan güveni, belediye başkanlarının aldıkları oylar da adayın kabullenilirliğini gösterir” vurgulaması yaptı ve kent ittifakı yansıtan çok özel tabloyu gözler önüne serdi:

“Büyükşehir adaylarında; İYİ Parti’nin 44 bin, Yeniden Refah’ın 34 bin, Zafer’in 34 bin, Saadet’in 19 bin belediye meclislerinden düşük oy almaları, bu partilerin tabanlarının Büyükşehir’de Mustafa Bozbey’i görmek istedikleri anlamına gelir. 10 bin oyun altındaki partiler de durum böyle.”

Şuna işaret etti:

“CHP’nin belediye meclislerinde aldığı oylardan, Mustafa Bozbey’in 172 bin oy fazla almasının nedeni bu seçmen davranışında görülüyor.”

 

Mutlu Çınar gözüyle bu seçimin ilkleri

Siyasette… Rakamlarının dilini anlayan Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar farklı yansımalara dikkat çekti:

“Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ilk kez İnegöl’ün üstünde oyla seçimi bitirdi. Alper Taban başkanlığındaki İnegöl de, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 8’de 8 yapıp CHP’yi muhalefette bıraktı.”

Şunu da ekledi:

“Osmangazi’de Erkan Aydın etrafında kent ittifakı oluştu. Gürsu’da Mustafa Işık’la belediye meclisi arasında 184 oy var.”

 

Mustafa Bozbey kent ittifakında Mansur Yavaş’ın ardından ikinci oldu

31 Mart… Seçimi sonuçlarını rakamların diliyle yorumlayan Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar önce 4 Büyükşehir’de kazananların en yakın rakiplerine yaptıkları farkı anımsattı:

“Ankara’da Mansur Yavaş yüzde 28.75, İzmir’de Cemil Tugay yüzde 11.91, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu yüzde 11.54, Bursa’da Mustafa Bozbey yüzde 9.27 farkla kazandılar.”

Ardından…

“Parti sadakatinin en doğru analiz edilebileceği belediye meclislerine verilen oyla adayın oyu dengesi üzerinden kent ittifakına bakmak lazım” deyip şu tabloyu gözler önüne serdi:

Mansur Yavaş yüzde 23,39, Mustafa Bozbey yüzde 23.32, Ekrem İmamoğlu yüzde 11.16, Cemil Tugay yüzde 2.63.

Yorumu şu:

“Mustafa Bozbey CHP belediye meclis listelerinden 167 bin oy fazla alıp, 379 bin oy fazla alan Mansur Yavaş’tan sonra en başarılı ikinci isim oldu.”

 

Merkez ilçelerde ‘takım seçimi’ tersine döndü

Seçimin… Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar o farklıklardan birine işaret etti:

“1989’daki ilk Büyükşehir seçiminde DYP Büyükşehir ve 3 merkez ilçeyi aldı. 1994’te ANAP, 1999’da DSP geleneği sürdürdü. 2004’te Nilüfer’de Mustafa Bozbey devam ederken AK Parti Büyükşehir ve 2 ilçeyi aldı. 3’e 1 tablosu 2009, 2014, 2019’da da sürdü.”

Sonuç şu:

“Bu seçimde CHP Büyükşehir, Osmangazi, Nilüfer’le 3’e ulaşırken AK Parti Yıldırım’la kaldı. Merkezdeki 3’e 1 dengesi tersine döndü.”

 

Bursa’da ‘sabit radarı geçtim, gaza basayım’ devri bitti: Yollara dikkat!

Bayram tatiliyle… Yollarda yoğunluk arttı, memlekete gidenlerle daha da artması bekleniyor.

Bu noktada…

Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’den uzun yola çıkacaklara uyarılar geldi:

“Trafik adabına uygun sabırlı, saygılı ve sakin davranmak, kurallara uymak çok önemli.”

Uyarılar yaptı:

“Sürücüler yolculuk öncesi araç bakımını yaptırmalı, uykusuz araç kullanmamalı, hız sınırlarına uymalı. Emniyet kemeri takılmalı.”

Şunu da anımsattı:

“Bursa’da ilk kez Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ile hız koridorları oluşturuldu. Ortalama hız yasal sınırın yüzde 10’unun  üzerindeyse ceza yazılacak.”

Uygulama…

Eskişehir-İnegöl, İnegöl-Kestel, Kestel-Kent Merkezi, Nilüfer-Karacabey, Karacabey-Bandırma, Harmancık-Tavşanlı arasında gidiş-dönüşü kapsıyor.

Şunu da ekledi:

“Sabit radarı geçtim, gaza basayım devri bitti.”

 

Orman yangınları erken başladı

Cumartesi… Öğleden sonraki saatlerde, Bursa’nın birbirine uzak iki noktasında orman yangını yaşandı.

Genelde…

Yaz aylarında çıkan orman yangınları bu yıl erken başlarken, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri Keles Sorgun köyü ve Orhangazi Nadır mevkiindeki orman yangınlarına erken müdahale edip büyümeden söndürdü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X