Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baysal; ‘Uludağ ve Gölyazı tehlike altında’

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününde konuşan Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa’daki 17 ilçe belediyesinden sadece 5’inde Veteriner İşleri Müdürlüğü olduğunu söyledi. Baysal, “Yetersiz hizmet nedeniyle hayvanlarda hastalıklar artıyor. Toplum sağlığı da tehlikeye giriyor” dedi.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baysal; ‘Uludağ ve Gölyazı tehlike altında’

Hatice KAN

Bursa Veteriner Hekimler Odası yönetim kurulu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü sebebiyle İTÜ Evi’nde düzenlediği basın toplantısında, Bursa’daki yerel yönetimlerin konu hakkındaki durumunu ve odanın çalışmalarını değerlendirdi.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, oda olarak hem kent hem de ülke sorunlarıyla ilgilendiklerini belirterek, Kahramanmaraş merkezli depremlerde veterinerler olarak büyük sorumluluklar üstlendiklerini söyledi. Giderek artan şiddet olaylarının en çok hissedildiği alanlardan biri olan sağlıktaki şiddetten payını alan, ancak kanuni haklardan yararlanamayan bir meslek grubunda olduklarını da kaydeden Baysal, bir kadın veterinerin muayenehanesinde darp edilmesi üzerine, şiddet özelinde meslek tarihlerinde ilk kez bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını hatırlattı.

ULUDAĞ VE GÖLYAZI TEHLİKE ALTINDA…

Baysal, bu yılki hedeflerinden birinin de tüm yerel yönetimleri ziyaret ederek iş birliği ve önerilerini iletmek olduğunun altını da çizdi. En az 1.6 trilyon yabani hayvanın moda, ilaç ve eğlence sektöründe kullanıldığını aynı zamanda da kanunlara aykırı olarak evcilleştirilerek doğal yaşamından uzaklaştırıldığına da dikkat çeken Baysal, “Bu konunun bizi ilgilendiren iki lokalizasyonu var, biri Alan Başkanlığı nedeniyle gündemde olan Uludağ, diğeri TEKNOSAB nedeniyle Gölyazı. Her ikisi de yaban hayatı yönünden çok önemli bölgeler ve şu anda gerçekten tehlike altında” diye konuştu.

BURSA’DA 300 BİN SAHİPSİZ HAYVAN…

Sahipsiz hayvan konusuyla ilgili de konuşan Baysal, “Bursa’da 300 bin civarında sahipsiz hayvan olduğu düşünülüyor. Sahipsiz hayvanların bakım, besleme, kısırlaştırma ve rehabilitasyon görevi 2004 yılında, 5199 sayılı kanunla yerel yönetimlere verildi. Yani tam 19 yıl önce. Bursa’da Büyükşehir dahil, bulunan 18 belediyenin sadece 6’sında Veteriner İşleri Müdürlüğü var, geri kalan 12 belediyenin 6’sında kısırlaştırmanın yapıldığı barınaklar ve az sayıda da olsa veteriner hekim ve yardımcı personel var, dağ bölgesindeki belediyelerde veteriner hekim bile yok. Bursa’da yerel yönetimlerde çalışan veteriner hekim sayısı ki bir kısmından taşeron firma aracılığı ile hizmet alındığı için sayılar net değil ancak artı eksi çok fark etmiyor, sayı 50. Bursa’da yetersiz hizmet nedeniyle hayvanlar hasta yaşıyor. Bir an önce gerekli çalışmalar yapılmalı” dedi.

“YETERİNCE BÜTÇE AYRILMIYOR”…

Belediyeler tarafından bu alana yeterince bütçe ayrılmadığını da ekleyen Baysal, “Kısırlaştırma, genel anestezi altında yapılan, hayvanın sağlıklı olmasının beklendiği, 4-5 günlük post operatif dönemi olan bir süreç, dolayısıyla bir veteriner hekimin bir günde yapacağı kısırlaştırma sayısı normal şartlarda 5’i geçmemeli. 2022 yılı aralık ayında, Bursa’daki kısırlaştırma sayısı 8 bin 500, 2023 yılı eylül ayında ise, 12 bin 836. Aralık ayında da belki 14 bin olacak. Büyükşehir belediyesi hayvan toplama araçlarını daha birkaç ay önce aldı, post operatif dönem için alanı yok, Yapılan binalar gösterişli ama hayvan sağlığının söz konusu olduğu alanlarda içleri boş” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X