Bursa’da 10 binlerce iş yerine denetim geliyor!

Seferihisar depreminin ardından Bornova’da yerle bir olan Rıza Bey Apartmanı’nın 8 katı çöktü, 37 kişi koca beton kütlenin altında, kimbilir ne acılar çekerek can verdi. Kimi enkazdan çıktı ama çocukları kurtulmamadığı için bu hayatta yaşayabilecekleri en büyük ızdırabı, evlat acısını yaşadı. Kimi yetim, kimi öksüz kaldı…Kiminin kardeşleri gözlerinin önünde can verdi, kimi 40 yıllık komşusunu yitirdi bu korkunç sarsıntı sonrası. Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal yazdı…

Bursa’da 10 binlerce iş yerine denetim geliyor!

Ne ki kanlı, canlı 37 insana mezar olan, onlarca aileyi tarifi imkansız acılara boğan Rıza Bey Apartmanı’nın çökmesinin nedeni, binlerce yıldır meydana gelen doğa olayı değildi.

Birilerinin üç kuruşluk menfaatiydi  insanların hayatını karartan.

 

***

 

İsmiyle müsemma olmayan apartmanın zemin katını spor salonuna çevirmek isteyenler, kolonları keserek yer açmışlardı.

İşte kolonların kesildiği  o an,  39 kişinin idam fermanı da imzalanmıştı aslında.

Bir insanın ayağını kesseniz ayakta durabilir mi?

Koca bir beton kütleyi ayakta tutan da binanın taşıyıcı sistemidir ve kolon, kiriş gibi taşıyıcıları yok etmeye kalkarsanız, faciaya davetiye çıkarmış oluyorsunuz.

***

 

Bakın olaydan sonra bir apartman sakini neler söylemiş:

“Yıkılan binanın altına spor salonu yaptılar. Spor salonu yaparken altında kolonları kestiler. Hepimiz biliyoruz kolonların kesildiğini. Ben 55 yıldır burada yaşıyorum. Ben burada esnafım. Denetledilerse bizim gibi gecekondu evleri denetlediler. Başka hiçbir şeyi denetlemediler.

 

***

 

Rıza Bey Apartmanı, Buzdağı’nın görünen yüzü.

Çünkü Türkiye’de, Bursa’da Rıza Bey Apartmanı’nın zemin katındaki spor salonu gibi kolonları kesilmiş, yüzlerce, binlerce iş yeri var belki de.

 

***

 

İşte yeni Rıza Bey vakaları olmasın diye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa Valiliği’ne, kentteki tüm iş yerlerinin yerel yönetimler eliyle denetlenmesi talimatı verdi.

Mustafa Özdal’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X