Bursa’da 131 yıllık tarihi eser bakın ne için kullanılırken ortaya çıktı?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’da 100 yılı aşkın süre önce kullanılan bir eseri köşesine taşıdı…

Bursa’da 131 yıllık tarihi eser bakın ne için kullanılırken ortaya çıktı?

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Hafta içinde… Tarihi Irgandı Köprüsü’nün batı ayağından güneye doğru çıkıyordu. Tarihi dokuya sahip yerdeki dar sokaklardan birinde Kenan Yetişen’in ilgisini metal elektrik direği çekti.

Belli bir yaşın üstündekiler anımsar…

1960’lı, 1970’li yıllarda Bursa’nın sokak aydınlatmalarında metal elektrik direkleri kullanılıyordu. Ortası kanal görüntüsünde, yanları çıkıntılı bu direkler zamanla yerlerini beton gibi farklı maddelerden yapılmış direklere bıraktı.

Bursa’da…

Önemli kent araştırmaları bulunan, Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Kenan Yetişen durup anılarda kalan eski elektrik direğini inceledi.

İncelerken de…

Üzerindeki ANGL-BUR 1892 ibaresi dikkatini çekti. Kabartma yazıyla direkteki ibareyi hemen anladı:

Bu direk…

14 Ağustos 1871 tarihinde Osmanlı Hükümeti tarafından Mudanya limanından Bursa kent merkezine yapımına başlanan, 1874’te iki Fransız yatırımcıya satılan, 1875’te açılışı yapılan, 1932’de TCDD tarafından satın alınan, 1948’de de verimli olmadığı gerekçesiyle kapatılıp 1953’te sökülen Mudanya Treni raylarından yapılmıştı.

O günün koşullarında…

Biraz da tasarruf amacıyla döküm tren rayları kent içi aydınlatmada kullanmak üzere elektrik direğine dönüştürülüp sokaklara dikilmişti.

İşte…

Direkteki ANGL-BUR 1892 ibaresi de, bunu gösteriyordu.

En son…

Bursa Taşımacılık Tarihi kitabı yayınlanan ve Bursa’nın servis taşıyıcıları kooperatifi BUROK’un kurucusu Kenan Yetişen, sokak aralarındaki bu eski elektrik direklerine dikkat çekti:

Önerisi şu:

“Bu tarihi raylardan kalma elektrik direği benzerlerinin halen bazı dar aralıklarda var olduğu söyleniyor. Bu direk ve başka benzerlerinin bir müze, ya da uygun ortamda koruma altına alınması gerekir.”

Bizce de…

Son dönem müzeler kenti olan Bursa için çok özel tarihi bir müze fırsatı var.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Tasarruf için neler yapılmış şimdi ise en yakın örneği kaldırım taşları her sećim döneminde yenileniyor gerek var mı ‼️ kime oy vermemesi gerektiğini kaldırım taşları belirlemiyor ‼️

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X