Bursa’da 2 bin 400 yıllık cam ve seramik atölyesi bulundu

Gölyazı’da Apollon Tapınağı’nın bulunduğu Kız Ada, Nekropol Alanı, 4 bin kişilik amfi tiyatro ve Kutsal Alan’da yapılan arkeolojik kazılarda 2 bin 400 yıl öncesine ait günlük yaşam, ticaret ve dini inançlara ait önemli bulgular elde edildi.

Bursa’da 2 bin 400 yıllık cam ve seramik atölyesi bulundu

RABİA DENİZ 

Uluabat Gölü’nün kenarında Gölyazı Mahallesi’nde bulunan Apollonia ad Rhyndacum Antik Kenti, Nilüfer Belediyesi’nin çalışmalarıyla 2 bin 400 yıl sonra gün yüzüne çıkıyor. 

Nilüfer Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün ardından başlayan kazı çalışmaları sürerken, toprak altından çıkan kalıntılara yenileri ekleniyor.

Bursa Müze Müdürlüğü başkanlığında, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında Kız Ada, Nekropol Alanı ve 4 bin kişilik amfi tiyatro alanında yürütülen çalışmalara Demeter Kutsal Alanı da eklendi. Kutsal Alan’da devam eden arkeolojik kazılarda 2 bin 400 yıl öncesine ait günlük yaşam, ticaret ve dini inançlara ait önemli bulgular elde edilirken, döneme ait cam ve seramik atölyeleri de ortaya çıktı. 

AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK 

Gölyazı’da Zambak Tepe adı verilen bölgenin doğu yamacında, Uluabat Gölü’nü görecek şekilde konumlanan alanda ana kaya üzerinde 3 adet niş bulundu. Büyük nişin çevresinin kazıma yöntemiyle, tapınak şeklinde sınırlandığı, başka bir ana kaya ile birleştirildiği belirtilirken, alanın kutsal törenler için kullanıldığı düşünülüyor. Alanın, Apollon kültünün yanı sıra Ana Tanrıça ve Demeter’e ait kültlerin de saygı gördüğünü göstermesi açısından önemli olduğu ifade ediliyor. Doğal yapısı korunarak yenilenecek bölge, tamamıyla açık hava müzesine dönüştürülecek. 

APOLLON TAPINAĞI’NA RÖLÖVE İZNİ 

Gölyazı’da arkeolojik çalışmalara geçtiğimiz yıl ilk etapta antik kente ismini veren Apollon Tapınağı’nın bulunduğu Kız Ada üzerindeki bitki temizliği ile başlandı. Yerleşimin 1 kilometre açığında, gölün ortasında bulunan Kız Ada’da 2017 yılında sondaj yapılması için Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin alınırken, yılsonuna kadar tapınak yapısının rölövesi çıkarılarak, ada turizmine kazandırılacak.

YIL SONUNDA TURİZME AÇILACAK

Yüzlerce yıldır toprak altında yatan tarihin gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılacağını belirten Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, “Günümüze kadar 24 lahit toprak altından çıkarılırken, değişik türlerde mezar ortaya çıktı. Bu mezarların özelliği roma dönemine ait olmalarıydı. Kamulaştırma başlattık. Yıl sonunda Kutsal Alan ve Nekropol alanı izlenime açılacak” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X