Bursa’da 3. kez kayyum atanan birlik! TOKİ bu işleri neden üstlenmeli?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, dar gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için atılması gereken adımlarla ilgili görüşlerini bugünkü köşesinde paylaştı…

Bursa’da 3. kez kayyum atanan birlik! TOKİ bu işleri neden üstlenmeli?

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Son dönem yaşanan global ekonomik kriz hemen her sektörü etkiledi. Fırsatçılıkla konut ve arsa fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle, emekçilerin aldıkları ücretle ev sahibi olmaları suya düştü.

Arsa ve konut fiyatları öyle fırladı ki, Bursa’da yeni bir konut alabilmenin yolu bir iki milyon lirayı gözden çıkarmayı gerektiriyor.

Banka kredisi kullanarak bu rakamın iki katını geçeceği de malumunuz.

Bu nedenle, devlet hızla dar gelirlileri ev sahibi yapacak konut arsaları üretmeli.

Hazinenin büyük kentlerin çeperlerinde atıl duran toprak varlığı bu amaç için kullanılmalı.

Fakat, çok seçici davranılmalı.

Bursa’daki EMİRKOOP kötü örneği gibi bir modele asla izin vermemeli.

EMİRKOOP’un yasayla kendisine sağlanmış avantajlarla uygun koşullarda envanterine geçirdiği arsaları sonrasında 7 kişilik, nüfuzlu aile kooperatiflerine nasıl tahsis ettiğini bilmeyen yok.

Sizce, EMİRKOOP’a 3. kezdir mahkemeler neden kayyum atıyor?

O kooperatiflerin de sonradan kat karşılığı anlaşarak, ucuza elde ettikleri arsalar üzerine nasıl milyon liralık daireler inşaa ettirdiğini Bursa’da sağır sultan bile biliyor.

İyi araştırıldığında, bu işlerin altından kim ya da kimlerin çıktığı, çıkacağı da görülecektir.

Bu nedenle, Maliye Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve TOKİ aracılığıyla ucuza, altyapısı geçirilmiş konut arsaları temin ederek, sadece dar gelirliler için binalar dikmeli.

Buralara götürülecek altyapı hizmetleri için İller Bankası aracılığıyla Büyükşehir Belediyeleri’ne, Su ve Kanalizasyon İdareleri’ne sıfır faizli krediler sağlanmalı.

TOKİ bu işin koordinasyonunu üstlenmeli.

Bursa’daki kötü örnek gibi, yasal avantajları belirli zümrenin rantı için kullandıran birlik modelleri tasfiye edilmeli ya da gözetim altına alınmalı.

Başka türlü dar gelirlileri, yurt genelinde arsa ve konut sahibi yapmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X