Bursa’da 40 bin mağdur

Faizsiz ev alma hayali kuran binlerce vatandaş mağduriyet yaşayarak tüketici derneklerine koştu. Dava süreçlerinin başladığını vurgulayan TÜKDER Başkanı Filizoğlu, tüketicilerin bu davaları yüzde 100 kazanacağına dikkati çekti.

Bursa’da 40 bin mağdur

Ayşegül Güral Aktürk

Son dönemde sayıları hızla artan ve faizsiz konut ya da taşıt almayı sağlayan tasarruf finansman şirketleri halk arasındaki adıyla ‘katılım firmaları’, Bursa’da 40 bin kişinin mağduriyetine yol açtı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz günlerde 21 katılım firmasının tasfiyesine karar verdi. Faiz ödemeden ev sahibi olmak isteyen vatandaşların yoğun talep gösterdiği bu firmaların kapanmasıyla büyük bir mağduriyet meydana geldi. Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Nejdet Filizoğlu, söz konusu firmaların faaliyetlerinin durmasıyla vatandaşların akın akın tüketici derneklerine koştuğunu söyledi. Güç içerisinde ellerine çok sayıda şikâyet dilekçesi geçtiğini ifade eden Filizoğlu, ‘’Bursa’da mağdur sayısı yaklaşık 40 bin civarında. Büyük çoğunluğu İnegöl’de. Bu firmaların faizsiz ev, faizsiz otomobil diye başladıkları bu iş, para toplama konusunda usule uygun değil. BDDK konuya el koydu. 7 tane firma kaldı ama bunlar da inceleniyor. Kalan katılımcılara ne olacak belli değil. Vatandaşlar derneklerden yardım alsınlar. Davalar başladı. Yargıtay sürecinde olanlar var. Ne kadarlık bir zarar söz konusu bu açıklanmıyor. Net rakamı bilemiyoruz” dedi.

DAVASI % 100 KAZANIRLAR

Açılan davaların tüketici lehine sonuçlanacağını belirten Filizoğlu, bu tür firmalara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Sistem içerisinde çok yüklü paralar döndüğüne vurgu yapan Filizoğlu, şunları kaydetti: ‘’Katılımcılıkta kadınların altın günü gibi kura çekme durumu var. Kuralar tüketiciye söylenmeden yapılıyor. Eşe dosta da verilmiş olabiliyor. Toplantıya hiç katılmayan tüketiciler bir an önce başvursun ki paralarını geri alsınlar. Davayı yüzde 100 kazanırlar. Organizasyona hiç katılmadıysa katılım bedelinin tamamını talep ediyoruz. Organizasyona katıldıysa katılım bedelini kısmi kazanma hakkı verilebiliyor. Tüketici 20 bin lira verdiyse ve 1 çekilişe katıldıysa 2 bin lira ödeme yapmıştır. Bu 2 bin liranın kesilerek ödenmesi gibi yargı kararları var.”

SÖZLEŞMELERE DİKKAT EDİLSİN

Normalleşmeye geçilmesiyle birlikte vatandaşların yoğun olarak tatil arayışına girdiğini dile getiren Filizoğlu, devre mülk tatiller ile villa kiralamalarda da sorunlar olduğunu anlattı. Çok yüksek ücretler ve kaporalar alındığına dikkati çeken Nejdet Filizoğlu, ‘’Tüketiciler bu tip kiralamalarda mutlaka sözleşme yapsın. Kaporaları iade etmiyorlar. Bu tüketici yasasına aykırı. Sözleşme kendisine tanıdığı hakkı tüketiciye tanımıyorsa, tüketici yasasında hukuken geçersiz. Dava açılırsa kazanma şansı yüzde 100. Vaad edilenler yoksa tüketicinin hakkı o anda başlar. Gittikleri yerde tutanak tutsunlar. Eksiklikleri belirtsinler. Para iadesi veya bedel indirimi istesinler. Sözleşmelere çok dikkat etsinler” diye konuştu.

6 AYDA 10 BİN ŞİKÂYET

Yılın ilk yarısında hakem heyetlerine Bursa genelinde 10 bin tüketici şikâyeti geldiğine işaret eden Filizoğlu, Osmangazi’de yapılan şikayetlerin 6 binin üzerinde olduğunu söyledi. Söz konusu şikayetlerin yüzde 83’ünün tüketici lehine çözüldüğünü belirten Filizoğlu, ‘’Kaybedilen davaların da bir çoğu internetten yapılan başvurularda eksik evrak verilmesinden kaynaklanıyor” dedi. Hakem heyetlerinin sayısının azaldığını ifade eden Nejdet Filizoğlu, şöyle devam etti: ‘’Bursa’da 7 tane var. Bu yeterli değil. Ülke genelinde bin 111 tane hakem heyeti varken, 211’e düştü. Bu durum dava süreçlerini de etkiliyor. Eskiden 3 ayda çıkan bir karar şimdi 6 aya kadar uzayabiliyor. Bu çok uzun bir süreç. Tüketici süreye uzadığında hak aramaktan da vazgeçiyor.”

İŞTE KAPANAN ŞİRKETLER

1- İktisatevim
2- Vizyon Evim
3- Doğruevim
4- Finansevim
5- Birikimevim
6- Finalevim
7- Yaşamevim
8- Hh Aydın Yatırım
9- İhtiyaçevim
10- Varlıkevim
12- İkizlerevim
13- Destekevim
14- Gerçekevim
15- Değer Tasarruf Gayrimenkul
17- Morevim
18- Hedefevim
19- Gelecek Tasarruf Gayrimenkul
20- Birlikbirikim
21- Tasarruf Organizasyon

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X