Bursa’da 5 yıl önceki hayati dönüşüm neden sonuca ulaşmadı?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’da dün yaşanan depremi ve yaşattığı etkiyi kaleme aldı…

Bursa’da 5 yıl önceki hayati dönüşüm neden sonuca ulaşmadı?

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Elbette… Deprem, yaşadığımız bölgenin kaderi. Anadolu fay hatları üzerinde, kritik bir yerdeyiz. Zaten, tarihsel süreç de, tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Buna karşın…

Kentlerimiz fay hatları üzerinde kurulu. Konutlarımız, sanayi tesislerimiz, okullarımız, idari yapılarımız tehlikenin tam ortasında, ama depreme daha güvenli hale getirmek için bir şey yapmayıp tevekkül etmekle yetiniyoruz.

Nitekim…

1999 Körfez Depremi’nden beri Bursa’nın deprem risklerini konuşuyoruz. Bazı belediyeler kentsel dönüşüm başlatsa da yeterli boyuta ulaşamadı.

Sabah…

Gemlik merkezli depremi yaşayınca, daha 5 yıl önce yapılan tartışmalar nedeniyle sonuca ulaşamayan girişimleri anımsadık.

2018 Ocak ayıydı…

Dönemin Başbakan Yardımcısı olan Hakan Çavuşoğlu, uzun zamandır konuşulan Gemlik’teki deprem riski nedeniyle harekete geçti.

Amacı…

Zemini alüvyon, fay hatlarının geçtiği Gemlik’i dönüştürüp, güvenli kent olmasını sağlamaktı.

Konuyu…

Bakanlar Kurulu gündemine götürdü. Özel yasa mümkün olmayınca bu kez, olağanüstü hal kararnamesi ile çözüm yoluna gidilmesi benimsendi.

Çavuşoğlu’nun girişimleri ve ısrarıyla yayınlanan o kararnamede; Gemlik’in deprem riskini ortadan kaldırmak amacıyla dönüşümünü sağlamak ve yeni yapılaşmalar için rezerv alanlar oluşturulması söz konusuydu.

Bugün de aynı görevde olan dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Orman Bakanı Veysel Eroğlu da destek verdiler.

Gelin görün ki…

Tartışmalar farklı yönlere gitti, Gemlik için hayati dönüşüm kaldı.

Sabah…

Gemlik’teki depremin sallantısını yaşarken aklımıza bu geldi. Elbette Bursa’nın her yerinde depreme hazırlıklı olmak için sağlıklı kentsel dönüşümler gerekiyor, ama öncelikli yerleri de tartışırken boğuyoruz.

Düne kadar…

Ayak seslerini duyduğumuz depremin korkusunu Bursa olarak yaşadık. Dileriz bu kadarıyla kalır.

Hepimize geçmiş olsun.

 

Mudanya’da belediye binası şoku

Açıkçası… Fay hatları hemen her yerden geçtiği için, Bursa’nın neredeyse tüm ilçeleri deprem tehdidi altında.

1999 depreminde bina yıkımlarının yaşandığı Mudanya da riski öne çıkan ilçeler arasında ilk sıralarda.

Dün de…

Gemlik depreminde Mudanya Belediyesi Hizmet Binası hasar görüp çatlayınca boşaltıldı. Son aylarda kentsel dönüşümü gündemine alan Mudanya Belediyesi için bu durum tam bir şok etkisi yaptı.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X