Bursa’da başlayan dev proje! 81 il Valiliği’ne ücretsiz gönderildi…

Bursa’da sadece okullarda 5 yılda 25 milyon tasarruf sağlayan Enerji yönetim yazılımı, 81 İl’de uygulanmak üzere hazırlandı… İl Enerji Yöneticisi Levent Yazıcı, Bursa’nın koordinatör il olarak Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi…

Bursa’da başlayan dev proje! 81 il Valiliği’ne ücretsiz gönderildi…

Bursa’da 2015 yılında temelleri atılan 2016-2021 yılları arasında Milli Eğitim İl Müdürlüğü’ne bağlı 1300 okulda uygulanan Enerji Verimliği Projesi artık tüm Türkiye’ye yayılıyor…

Bursa Valiliği’ne bağlı İl Enerji Yöneticisi Levent Yazıcı, dev projenin detaylarını www.olay.com.tr’nin canlı yayınında Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’a anlattı…

Yazıcı, “200 bin liralık bir  bütçeyle yola çıktık ama etkisi büyük oldu” diyerek projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Projede ilk olarak Yıldırım ilçesinde 120 okulun enerji verimliliğinin potansiyeli ölçüldü. Yüzde 46 oranında verimlilik potansiyeli ortaya çıktı. 2015 yılında tüm Bursa’ya yapmaya başladık. Kısacası bu uygulama 2015 yılının Haziran ayında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde enerji verimliliği projesi adı altında start aldı. 1300 okul ve kurumu kapsıyor. 2017 yılında Enerji Bakanlığı mevzuat değişikliğiyle yönerge hazırladı ve Bursa, Türkiye’nin ilk Enerji Yönetim Merkezi olarak akreditasyonumuzu aldık. Bu yazılım gelişmeye başladı. Enerji dağıtım firmalarıyla protokoller imzaladık.

Okullarımızda artık fatura gitmiyor. Her şey sistem üzerinden yapılıyor. Ciddi şekilde su tasarrufu sağlandı. 2015 yılında 1700 metreküpten 700 metreküpe düşürüldü.

2020 yılında mevzuat yenilenmesi oldu. Artık tüm kamu kurumları bünyelerinde Enerji Yönetim Birimleri oluşturmak zorunda. Bursa’nın yapmış olduğu çalışma Türkiye’ye örnek oldu.

Pandemi döneminde Enerji Bakanlığı’yla beraber bir yönerge hazırladık. 10 Haziran 2020 tarihinde Vali beyin öncülüğünde Valilik Enerji Yönetim Birimini oluşturan il Bursa oldu. 81 il valiliğin 71’inde bu çalışma yapılıyor. Diğerleri de tamamlamak üzereler.

Bursa, Enerji ve İçişleri Bakanlıkları nezdinde koordinatör il oldu. Bunu yaymamız lazımdı. Tüm Türkiye’de enerjinin kontrol edilmesine ihtiyacımız var. Kalkınma Ajansı’na proje hazırladık. 81 ilin valilikleri ve taşra merkezlerinde kullanılacak bir yazılım haline geldi. Kamu kurumlarına ücretsiz ve bedelsiz veriyoruz. “EVeP16” adını verdiğimiz yazılım “EVeP” yazılımı haline geldi.

Hedefimiz 2023 yılında Türkiye’deki tüm kamu kuruluşlarında yüzde 15 tasarruf sağlamak…”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X